Kort nyt

Korte historiske nyheder

Elskernes grav skal åbnes

To af alle tiders mest kendte elskende, den egyptiske dronning Kleopatra og den romerske general Marcus Antonius, ligger begravet i en 2000 år gammel grav.

Den har hidtil været utilgængelig, fordi den står under vand, men det vil det egyptiske råd for oldtidsfund nu lave om på. Graven skal drænes og lukkes op senere i år. Og så skal det afsløres, om de to virkelig er derinde. Det er der nemlig delte meninger om.

100 år siden olien blev fundet

I denne måned er det præcis 100 år siden, at en helt ny æra for Mellemøsten skød op ad jorden. På en øde vildmark i det daværende sydvestlige Persien flød olien pludselig og ændrede på kort tid hele områdets skæbne.

Det var den velhavende britiske entreprenør William Knox DArcy (1849-1917), der allerede i 1901 havde sikret sig graverettighederne. Efter en række års nytteløst arbejde var han tæt på at give op, da et borehold anført af den britiske eventyrer George Reynolds (1852-1925) pludselig i morgengryet på vej ind i 26. maj 1908 kunne høre jorden begynde at rumle under sig.

Tæt på den antikke landsby Masjid-i-Suleiman sprøjtede en mørk, klæbrig masse højt i vejret. Inden for få minutter var den store nyhed sendt telegrafisk til hovedstaden Teheran i bibelsk koder.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk