Kort om

Korte nyheder om naturen

Møgdyr

EN KOKASSE eller en hestepærer er ikke kun et affaldsprodukt, men et helt lille økosystem.

Dyrs ekskrementer indeholder nemlig en mængde energi, som er en vigtig fødekilde for masser af møgdyr. Faktisk er der pr. vægtenhed ligeså meget energi i en frisklagt kokasse som i havregryn, og der går derfor kun sekunder inden ekskrementerne bliver invaderet af gødningsfluer. Få minutter efter kommer møgkærerne, inden for de første timer følger blandt andet møggravere og møgbillerne.

Hvis man vil vide mere om møgdyr, kan man læse om det i Natur og Museums sommernummer, der er udkommet på Naturhistorisk Museum i Århus.

Tilbagegang i fugle fra Afrika

TRÆKFUGLE, der kun er i Danmark for at yngle, og som resten af året befinder sig i Afrika, er i alvorlig tilbagegang. Det skriver bladet Fugle og Natur.

Det skyldes naturødelæggelser syd for Sahara blandt andet i Sahel-området på grund af stor befolkningstilvækst. Dansk Ornitologisk Forening har nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på vores træfugles vinterhi og på sigt sikre arterne en bedre beskyttelse.

Få katten passet i ferien

NÅR KUFFERTEN er pakket, og man er ved at lukke huset af, skal man som udgangspunkt lade katten blive hjemme. Den har ikke godt af at blive flyttet for meget rundt, for den elsker sit hjem og dets dufte, skriver bladet Kattens Venner.

Derfor er det bedste at alliere sig med naboer eller venner, der kan påtage sig opgaven med at passe katten. Særligt skal man være opmærksom på de katte, der både færdes inde og ude, og som måske kan finde på at forlade hjemmet permanent, hvis dyret fornemmer, at huset er ubeboet.