KORT NYT

Luthersk Mission stifter frimenighed

HERNING LM Kirken i Herning er navnet på Danmarks nyeste frimenighed, som netop er blevet stiftet. Den blev stiftet efter en generalforsamling i Herning og frimenigheden er uafhængig af folkekirken. Henning Andersen fra frimenighedens bestyrelse glæder sig over, at de har 49 medlemmer ind til videre. Han hæfter sig ved, at medlemmerne er af forskellig alder. Sagen om de homoseksuelle vielser har gjort, at de bestyrende har valgt at løsrive sig fra folkekirken.

Menighedsråd eksperimenterer

VIBORG Når der skal være menighedsrådsvalg til efteråret, vil 18 af 237 menighedsråd i Viborg Stift være med i en forsøgsordning. Normalt vælges medlemmerne for fire år ad gangen. Men seks af menighedsrådene har koblet sig på et forsøg med to-årige valgperioder. Vi tror det bliver lettere at skaffe nye medlemmer, når de kun skal sidde i to år i stedet for fire, siger formanden for rådet i Balling-Volling-Oddense-Otting sogne i Salling, Børge Skov Kristensen. I menighedsrådet for Timring-Tiphede sogne ved Vildbjerg vil man beholde de fire år. I stedet afprøver man en anden af kirkeministerens forslag til at trække flere til menighedsrådsvalg: En valgforsamling den 11. september. Her kan vælgerne møde kandidaterne, og stemme på dem med det samme. Ligesom man på en generalforsamling vælger en bestyrelse. Det skriver P4 Midt&Vest.

Børn maler kister

HOLSTEBRO Det lyder måske lidt makabert. Men faktisk har eleverne i 5. klasse på Naur-Sir skole ved Holstebro været med i et usædvaligt projekt: De skal male billeder på kister . Ikke kister til mennesker, men til kæledyr. Eleverne har i forbindelse med undervisning i billedkunst og kristendom arbejdet med begravelsesritualer i forskellige kulturer og undersøgt, hvorfor vi tager afsked med de døde på mange forskellige måder. I den forbindelse har de fået konktakt med Bækmarksbro Kistefabrik, som har produceret kister i mere end 100 år, og som nu på opfordring er begyndt at lave kister til kæledyr i fem størrelser og farver, skriver DR Midt&Vest.

Dronning Thyra i kirke

FAXE LADEPLADS Hylleholt Kirke i Faxe Ladeplads har fået et nyt kirkeskib. Skibet Dronning Thyra er bygget af den pensionerede postmester, 73-årige Freddy Juul Schmidt. Det har taget ham 10 vintre at bygge det efter tegninger fra det rigtige skib, som blev bygget i netop Faxe Ladeplads på Jens Julius Koefoeds skibsværft. Marineforeninger fra Haslev, Vordingborg, Køge, Stevns og Næstved bar faner, da skibet blev båret ind i kirken i procession. Fire unge mænd fra marinehjemmeværnet i Køge bar skibet ind i kirken, hvor der blev holdt en lille gudstjeneste, før Freddy Juul Schmidt gav tegn til, at skibet kunne blive hævet, skriver Sjællandske.

Vestjysk protest

VIBORG Den månedlange debat om homo-vielser har kostet folkekirken medlemmer i det midt- og vestjyske. I det første kvartal af 2012 trådte 421 midt- og vestjyder ud af folkekirken. Det er en stigning på 56 procent i forhold til sidste år, hvor blot 267 sendte afleverede en udmeldings-blanket i første kvartal. Biskop i Viborg Stift Karsten Nissen forstår godt dem, der har fået nok; men han mener samtdig ikke, at homovielserne bør være det sprængende punkt for, om man vil være en del af Folkekirken eller ej, siger han til DR Midt&Vest.

Kristen efterskole tilbyder massage

ODDER Rudehøj Efterskole har fundet en god metode til at hjælpe de af skolens elever, som er særligt udsatte på grund af ADHD eller Aspergers syndrom. De 10 udsatte elever på den kristne efterskole, som har rødder i den folkekirkelige bevægelse Dansk Oase, har ofte svært ved at finde ro. Men efter at lærer og tidligere jordemoder Jytte Fisker har indført en massageordning for eleverne, er eleverne både blevet bedre til at omgås andre elever og til at koncentrere sig om undervisningen, skriver Udfordringen.

Børkop Højskole satser på adventure

VEJLE Adventuresport skal tiltrække elever til Indre Missions kriseramte Børkop Højskole ved Vejle, der de seneste år har oplevet nedgang i elevtallet. Det skal en ny adventurelinje nu rette op på, hvor blandt andet kajak, mountainbike, træklatring, rappelling kombineres med bibelundervisning og kristent fællesskab. Udover adventurelinjen tilbyder skolen også linjer i musik, discipelskab og kreativitet.

Kirkelig konference for mænd

SILKEBORG Dagens mand er sløv i ægteskabet, fraværende i hjemmet og sovende i kirken. Kvinderne tager initiativet, overtager ansvaret og står ved roret. Sådan lyder det fra Indre Missions Familiearbejde, som sammen med en række andre kirkelige organisationer har arrangeret en mandekonference i Bilerne Hus i Silkeborg, lørdag den 29. september. Her sættes der, fra forskellige vinkler, spot på det at være kristen mand i vores tid, oplyser Steen Møller Laursen, der er familiekonsulent i Indre Mission. Spørgsmål som hvad er mænds ansvar, hvad vil det sige at være familiens hoved ud fra det bibelske perspektiv og hvorfor er der langt flest kvindelige kirkegængere, er nogle af de spørgsmål, som vil blive besvaret i løbet af dagen af en række seminarholdere.

Klokkeramt graver

ALLINGE Ved indvielsen af klokketårnet på kirkegården i Allinge var den nye klokke på festligste vis helt oppe og ringe. Men det kunne den ikke holde til. Bjælken, klokkens tov var monteret på, splintrede, så rebet og et stykke af bjælken styrtede til jorden. Heldigvis blev graveren, som ringede ved klokken, ikke ramt af bjælken. Godt det samme, for hun havde høreværn, men ikke hjelm på. Klokken fortsatte med at ringe et stykke tid, som om intet var hændt. Da det værste chok havde lagt sig hos de 80 mennesker, som var samlet ved indvielsen, var klokken færdig med at ringe. Graveren slog opgivende ud med armene, og herefter var der festlig friluftsgudstjeneste og efterfølgende kaffe og røde pølser i teltet ved siden af kirkegården. Men indvielsesdagen vil gå over i historien, og nu varer det lidt før klokken atter lyder over kirkegåden i Allinge, skriver Bornholms Tidende.

Nyt hospice på vej

KOLDING Det risler stille ind med gaver og medlemmer til den forening, der arbejder for at få et hospice til Kolding-området, skriver P4 Trekanten. Gruppen skal samle 300.000 kroner ind for at oprette den fond, der skal drive det nye hospice, og de har blandt andet fået overrakt en donation fra billedkunstneren Mogens Leander. Alt i alt begynder det at gå fremad for støttegruppen, siger bestyrelsesformand Jane Rothausen. En gruppe arkitektstuderende arbejder i øjeblikket på en model af det kommende hospice i Koldingområdet.

Kirke åbner biograf

ODENSE Altertavle skiftes ud med det store lærred, når Metodistkirken i Odense fremover viser film i kirken en gang om måneden. Kirkekino er navnet på det gratis filmarrangement, som finder sted den første mandag i hver måned. Første film på programmet var den omdiskuterede musical Jesus Christ Superstar, som antyder, at Jesus havde et forhold til Maria Magdalene, skriver Udfordringen.

Nye salmer

AARHUS Der skal nye versefødder til nu da homoseksuelle kan blive gift i kirken. Det mener komponist Jens Rosendal og derfor har han skrevet tre nye sange og fået dem indspillet i Aarhus Domkirke. Når der nu skal være de der homo-brylluper, så skal der i hvert fald være nogle gode salmer, siger Jens Rosendal. Han er selv homoseksuel og forklarer, at ideen til de nye salmer opstod, da han fulgte den offentlige debat omkring vielsesritualet. I baghovedet ligger alt det skidt, der er blevet sagt. Derfor syntes jeg, det var rigtigt vigtigt, at der var nogle salmer, som var nye, og som var skrevet til situationen, forklarer Jens Rosendal.