Jens Rohde truede ifølge radikale kilder med at forlade partiet

Både Jens Rohde og Martin Lidegaard bliver i Radikale Venstre efter en dramatisk dag, hvor begge udeblev for et partimøde i morges. Den nye leder Sofie Carsten Nielsen får opbakning fra Lotte Rod

”Jeg har betragtet Radikale Venstres folketingsgruppe som den mest aseksuelle forsamling, jeg har været i," siger Jens Rohde
”Jeg har betragtet Radikale Venstres folketingsgruppe som den mest aseksuelle forsamling, jeg har været i," siger Jens Rohde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Det var dagen derpå for Radikale Venstre – og den slags dage kan håndteres på to måder. Den, hvor man efter en nats søvn samler sig selv op, pakker gårsdagens løse ender og konflikter ned bagerst i sindets rygsæk og forsøger at se fremad.

Og så er der tilgang nummer to. Den, hvor de retoriske næver stadig sidder løst, hvor konflikterne stadig ulmer.

I Radikale Venstre var folketingsmedlemmerne torsdagen igennem ikke været helt enige om, hvilken slags ’dagen derpå’ det skulle være, efter at Morten Østergaard onsdag aften trak sig som politisk leder, og Sofie Carsten Nielsen i et dramatisk kampvalg vandt 12-4 over udfordreren Martin Lidegaard.

Kristeligt Dagblad har interviewet og talt med en række kilder til baggrund om sagen. Klokken 8.15 torsdag morgen mødte Radikale Venstres folketingsgruppe ind til et nyt møde på Christiansborg.

Tre personer manglede ved dets start. Morten Østergaard, Martin Lidegaard og Jens Rohde.

Det er den slags møder, hvor man kigger hinanden i øjnene efter en hård omgang og afklarer, hvad der nu skal ske. De fleste tog ordet, også den nyvalgte partileder Sofie Carsten Nielsen, der ledte mødet.

Der blev ironisk joket lidt frem og tilbage. ”Sikke længe siden, hva?”, og den slags. Men der var et par tydelige elefanter i rummet.

Onsdag aften havde førsteudfordreren Martin Lidegaard klokkeklart tabt kampvalget om formandsposten, men var altså ikke mødt ind til morgenmødet. Ej heller var hans løjtnant i opgøret, Jens Rohde, som ifølge flere kilder var blandt de mest konfrontatoriske over for Morten Østergaard i Den Sorte Diamant, hvor onsdagens maratonmøde fandt sted.

Begge fordi de tilsyneladende stadig var utilfredse med Sofie Carsten Nielsens håndtering af sexisme-sagen. Hun vidste i ugevis, at det var Morten Østergaard, som lagde hånden på Lotte Rods lår til en fest for ni år siden, men deltog i et ”cover-up” for at tysse sagen ned internt.

På mødet tilkendegav Lotte Rod ifølge en af kilderne, at hun har tillid til Sofie Carstens Nielsens håndtering af sexisme-sagen. Senere på dagen skrev Lotte Rod selv på sin Facebook-profil, at hun stemte på Martin Lidegaard onsdag aften, ”fordi jeg gerne ville have givet hans politiske tanker en chance.”

”Sådan blev det ikke, og nu jeg er fuldt bag Sofie og vil gøre alt, hvad jeg kan for at spille hende god.”

Sofie Carsten Nielsen forklarer til Ritzau, at hun har skjult Morten Østergaards gerning af hensyn til Lotte Rod:

”Vi forsøgte at håndtere den på den måde, som den fortrolighed, Lotte havde bedt om, krævede”.

Et stykke tid inde i mødet dukkede folketingsmedlem Jens Rohde op. To kilder siger til Kristeligt Dagblad, at han der gav indtryk af, at han var klar til at forlade Radikale Venstre og blive løsganger.

Det skyldtes utilfreds med Sofie Carstens Nielsens håndtering af sexisme-sagen samt uenighed i den politiske linje, der skal lægges under hendes lederskab.

Da mødet sluttede klokken lidt i 9 var flere i tvivl om, hvorvidt Jens Rohde ville fortsætte i partiet. Det vil han, siger han til Kristeligt Dagblad, men kalder sagen ”rædselsfuld.”

”Det føles som om, man havde drukket en flaske snaps i går, men det har jeg altså ikke.”

Har du på et møde i morges truet med at forlade partiet og blive løsgænger?

”Det er meget stærkt tolket. Jeg har bare sagt, at jeg har svært ved at være i det her, som det er lige nu. Men man siger noget, og har følelserne uden på tøjet. Jeg havde også behov for at komme af med noget, og det bliver så tolket, som om jeg er på vej til at forlade partiet.”

Gør du det?

”Det gør jeg ikke, nej, nej.”

Et sideelement i opgøret om lederskabet af partiet var, at det også kom til at handle om den politiske linje. Her har Martin Lidegaard talt for en mere midtsøgende linje end den, Morten Østergaard har fulgt, og som Sofie Carsten Nielsen vil videreføre.

Jens Rohde føler, at det var meget mærkeligt at skulle forholde sig til et politisk valg midt i den ophedede sag. Han foreslog onsdag aften i Den Sorte Diamant, at man skulle konstituere en midlertidig ledelse og tage den politiske diskussion senere. Det var der ikke flertal for.

Hvorfor bakkede du om Martin Lidegaards linje?

”Det er ret vigtigt, at vi gør os spilbare. Jeg mener ikke faktisk ikke, at vi kommer så langt med hele tiden at lave krigserklæringer. Når man tackler, skal man tackle igennem, ellers brækker man benet. Det ved enhver fodboldspiller.”

Jens Rohde vil nu kigge fremad, men understreger, at han fortsat er meget overrasket over sagen.

”Jeg har betragtet Radikale Venstres folketingsgruppe som den mest aseksuelle forsamling, jeg har været i,” siger han med en skæv tilføjelse om, at det må man nok heller ikke sige.

På mødet blev udlændingeordfører Andreas Steenberg midlertidigt konstitueret som ny gruppeformand i Radikale Venstre. Martin Lidegaard ankom til Christiansborg cirka klokken 11 og fortalte til pressen, at det har været ”et svært døgn.”

Også han bliver i partiet:

”Jeg vil gerne give det en chance til og finde sammen med resten af gruppen om den balance, som jeg synes vi altid har haft i vores parti mellem at stå fat på stærke værdier, men også gøre os spilbare ved at have en mere dialogsøgende tilgang,” sagde han ifølge Politiken og tilføjede, at opbakningen til hans tanker er større, end offentligheden tror.

Hans køn stod i vejen for, at han fik flere stemmer end de fire, han fik onsdag aften, lyder det.

”Min oplevelse var egentlig, at når det kommer den politiske diskussion, så var opbakningen til mig nok lidt større end tallene (nederlaget på 12-4, red.) kan indikere, men det var også en rigtig svær diskussion, fordi den blev taget i kontekst af, at vi lige havde sat en mandlig leder af. Så var det måske også svært at vælge en ny.”