Kort nyt

WWDen, der passivt accepterer ondskab, er lige så involveret i den som gerningsmanden. Den, der accepterer ondskaben uden at protestere imod den, samarbejder i virkeligheden med den.

Martin Luther King, amerikansk baptistpræst og borgerrettighedsforkæmper (1929-68)

Eliteforskning er populær at læse om

DANMARK Over 200 millioner forskningsbaserede artikler fra alle grene af videnskabens verden er blevet tilgængelige for helt almindelige borgere i Danmark gennem danske biblioteker. Det skriver Videnskab.dk. Siden kan også fortælle, hvordan der bestilles op mod 400 artikler om ugen gennem dette tilbud, hvilket bliver betragtet som en stor succes. Det er Statsbiblioteket, der har lanceret forsøgsprojektet, og som har ledt det ud til samtlige lokalbiblioteker i landet. Det betyder, at alle borgere i Danmark nu har adgang til forskningsartikler, som har stået i udgivelser fra The Journal of Military History (tidsskrift for militærhistorie) til det verdenskendte tidsskrift Science (videnskab). Missionen her er at øge vidensniveauet i det danske samfund ved at give almindelige borgere adgang til den her kæmpe mængde information, fortæller projektleder Søren Mikkelsen til Videnskab.dk. Han kan også sige, at projektet ser ud til at blive en kæmpesucces. Indtil videre er der blevet lånt cirka 4000 artikler gennem projektet. Når tallet når 20.000, vil folkene bag projektet vurdere, om det fremover skal være et fast bibliotekstilbud. Videnskab.dk skriver også, at langt de mest søgte ord handler om sundhed. Det gælder blandt andet terapi, helbred, patient og socialitet.

Einsteins Gude-brev solgt for tre millioner

USA En anonym køber har gennem online-auktionshuset Ebay.com købt det brev, der tidligere er blevet kaldt Einsteins Gude-brev, for intet mindre end tre millioner dollar. Det fortæller nyhedssiden Philosophynow.org. I det håndskrevne brev skriver Einstein til filosoffen Erik Gutkind efter at have læst dennes bog Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Vælg livet: Det bibelske kald til oprør). Brevet er skrevet på originalt brevpapir fra Princeton-universitetet, og Einstein skriver blandt andet, at Guds ord er for mig ikke andet end udtrykket for og produktet af menneskelig svaghed. Bibelen en samling af ærefulde, men primitive legender, som uanset hvad er ganske barnlige. Ingen fortolkning uanset hvor grundig kan ændre dette. Eric Gazin, som er præsident i Auction Cause-auktionshuset, der står for salget, og som er ansvarlig for at have lagt salget ud på Ebay, har tidligere forklaret, at de tre millioner dollar svarer til det beløb, man havde forventet at få.