Omdiskuteret biografi udkommer alligevel trods anklager om sexovergreb

Nyt forlag overtager rost Philip Roth-biografi, der blev trukket tilbage efter sexovergrebsanklager mod forfatteren

Omdiskuteret biografi udkommer alligevel trods anklager om sexovergreb

Årets største skandale i den amerikanske forlagsverden har taget endnu en drejning, efter at et nyt forlag har købt rettighederne til forfatteren Blake Baileys biografi af et af det 20. århundredes største amerikanske litterære ikoner, Philip Roth.

For tre uger siden trak forlagsgiganten W.W. Norton den både roste og storsælgende ”Philip Roth: The Biography” tilbage på grund af alvorlige sexovergrebsanklager mod Blake Bailey, og i mandags bekendtgjorde et mindre, uafhængigt forlag, Skyhorse Publishing, at det vil udgive den cirka 900 sider lange biografi i en paperbackudgave i juni.

Det er højst usædvanligt, at et forlag trækker en højt profileret succesbog tilbage på grund af afsløringer om en forfatters privatliv, og W.W. Nortons beslutning er et eksempel på MeToo-bevægelsens enorme kraft og evne til at rykke ved normer og værdier. Samtidig med at forlaget droppede biografien, oplyste det også, at det vil donere et beløb svarende til Blake Baileys forskudshonorar til organisationer, der hjælper ofre for seksuelle overgreb.

Nogle argumenterer imidlertid for, at værker må adskilles fra deres skabere. Skyhorse Publishing har tidligere gjort sig bemærket ved at overtage Woody Allens selvbiografi, efter at filminstruktøren blev droppet af sin første udgiver, og forlagschef Tony Lyons siger til avisen The New York Times, at ”en biografi må dømmes på kvaliteten af dens forfatterskab, emnets vigtighed og dens forskningsmæssige værdi”.

Blake Baileys bog opfylder disse krav, vurderer han.

”Det er indlysende, at dette er en vigtig og omfattende bog,” siger Tony Lyons til avisen.

Den 57-årige Blake Bailey, der tidligere har skrevet biografier om forfatterne John Cheever og Richard Yates, arbejdede i 1990’erne som engelsklærer for en 8. klasse på en folkeskole i New Orleans i delstaten Louisiana. Flere tidligere elever beskylder ham for at have ageret stærkt upassende over for dem og for at have forsøgt at indlede seksuelle forhold til dem, efter at de blev myndige. En af de tidligere elever siger til avisen The Times-Picayune/New Orleans Advocate, at Blake Bailey voldtog hende, da hun var 22 år.

Det er ikke kun tidligere elever, der beskylder Blake Bailey for krænkelser. En kvinde, der arbejder i forlagsbranchen, fortæller New York Times, at Bailey voldtog hende, da de begge overnattede hos en fælles bekendt i 2015. Kvinden siger også, at hun tre år senere blev motiveret af MeToo-bevægelsen til at indberette hændelsen over for W.W. Nortons øverste chef.

Blake Bailey, der efter beskyldningerne også er blevet droppet af sit litterære agentur, afviser alle anklager som ”kategorisk falske og injurierende”.