SF vil bringe regeringen i mindretal om udrejsecenter

SF er parate til at bringe regeringen i mindretal for at stoppe udrejsecenter på Langeland, siger ordfører.

SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, vil have stoppet placeringen af udrejsecenter på Langeland. Derfor er SF klar til om nødvendigt at stemme for blå bloks beslutningsforslag, der opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om en alternativ placering.
SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, vil have stoppet placeringen af udrejsecenter på Langeland. Derfor er SF klar til om nødvendigt at stemme for blå bloks beslutningsforslag, der opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om en alternativ placering. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

SF er åben for at stemme for blå bloks forslag om at stoppe det kommende udrejsecenter på Langeland. Det siger SF's udlændingeordfører Carl Valentin.

Dermed gør regeringens støtteparti klar til om nødvendigt at bringe regeringen i mindretal for at få stoppet udrejsecentret på Langeland.

- Nu bliver regeringen bragt i mindretal. Så må vi se, hvordan de vil reagere på det, siger Carl Valentin.

Han henviser dermed til, at det er uklart, hvad der konkret vil ske, hvis SF stemmer for blå bloks beslutningsforslag.

Regeringen har som udgangspunkt selv mulighed for at bestemme placeringen af udrejsecenteret. Og selv om SF ender med at stemme for blå bloks beslutningsforslag, så er regeringen ikke forpligtet til at følge resultatet af afstemningen, da der alene er tale om et beslutningsforslag.

Det normalt loyale støtteparti er ikke parat til at tage det næste skridt og udløse et valg på sagen, hvis S-regeringen holder fast i placeringen på Langeland, fastslår Carl Valentin.

Han betegner det dog som "meget arrogant", hvis regeringen ikke vil lytte til flertallet og indkalde til forhandlinger.

- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé at placere et udrejsecenter for personer på tålt ophold på Langeland. Det er som udgangspunkt noget regeringen bestemmer, men hvis vi skal stemme om en placering på Langeland, så stemmer vi selvfølgelig nej, siger Carl Valentin.

Regeringen har allerede købt det tidligere asylcenter Holmegaard på Langeland til formålet. Det vækker fortørnelse både hos SF på Langeland og hos støttepartiets repræsentanter på Christiansborg, at regeringen ikke har valgt at inddrage dem i beslutningen.

SF's borgmester i Langeland Kommune, Tonni Hansen, sagt nej til at få udrejsecentret placeret tæt på koldkrigsmuseet Langelandsfortet i Bagenkop og de vilde heste, der er nogle af Langelands største turistattraktioner.

Placeringen vil gå ud over turismen og skabe utryghed for borgerne på Langeland, lyder det fra SF. Carl Valentin er dog på nuværende tidspunkt ikke parat til at pege på alternative placeringer.

- Vi er ikke blevet inddraget eller præsenteret for nogle seriøse alternativer. Derfor kan vi kun forholde os til, om vi synes, at det er en god idé at bryde det nuværende center op og flytte det til Langeland. Det synes vi, ikke det er, siger Carl Valentin.

Han afviser dog fortsat de blå partiers forslag om placere udrejsecentret på øen Lindholm i Stege Bugt.

- Jeg synes stadig, at Lindholm-ideen er tåbelig, og den er dobbelt så dyr, som det regeringen har præsenteret. Så det er heller ikke noget, vi er tilhængere af. Men vi er klar til at se på alternative muligheder og have en drøftelse med regeringen om det, siger Carl Valentin.

/ritzau/