Brexit-pølsekrigen om Nordirland overskygger G7-topmøde

Fra såvel de gamle venner i EU som fra USA bliver den britiske topmødevært presset over Nordirland

”Jeg finder det ikke seriøst, at vi her i juli skal forsøge at se på en aftale som vi indgik i december efter flere års debat og hårdt arbejde. Dette er ikke et spørgsmål mellem Frankrig og Storbritannien, men mellem europæerne og det britiske rige,” lød det fra Macron om Brexit-aftalen.
”Jeg finder det ikke seriøst, at vi her i juli skal forsøge at se på en aftale som vi indgik i december efter flere års debat og hårdt arbejde. Dette er ikke et spørgsmål mellem Frankrig og Storbritannien, men mellem europæerne og det britiske rige,” lød det fra Macron om Brexit-aftalen. . Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

Briterne kan godt glemme alt om at genåbne Brexit-aftalen og ikke mindst genforhandle protokollen om Nordirland og Irland.

Det var budskabet fra den franske præsident, Emmanuel Macron, på et pressemøde forud for G7-topmødet, der startede i går eftermiddag på et badehotel i engelske Cornwall – og her er Brexit end ikke en del af dagsordenen. Men det er umuligt for såvel EU som briterne at ignorere den politisk ligtorn, der konstant trykker i skoen.

I medierne er det kendt som ”pølsekrigen”. Ordet dækker over, at Brexit-protokollen for Nordirland betyder, at Nordirland på grund af den åbne grænse til Irland skal betragtes som en del af EU’s indre marked. Det betyder, at eksempelvis pølser og andre ferske varer kræver omstændeligt papirarbejde, før de kan eksporteres fra Storbritannien til Nordirland, selvom de er del af samme land.

Det har udløst stor vrede i Nordirland – og i den britiske regering. Protokollen er en del af udtrædelsesaftalen mellem briterne og EU. Den skal sikre en åben grænse mellem Irland og Nordirland, som er fastlagt i Langfredagsaftalen fra 1998 om fred i Nordirland. Som konsekvens går grænsen mellem EU og Storbritannien de facto i Det Irske Hav.

Tidligere på ugen mødtes den britiske Brexit-minister David Frost med EU-Kommissionens næstformand for interinstitutionelle forbindelser, Maros Sefcovic, i London, hvor de ikke kunne blive enige om, hvad der videre skal ske, når den nuværende overgangsordning udløber med udgangen af juni. Sefcovic har kritiseret briterne for, at den nødvendige grænsekontrol ikke er etableret ved havnene i Nordirland, så de er klar den 1. juli.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har også presset Storbritannien over situationen i Nordirland. Præsidenten slår gerne på sine irske rødder og har gentagne gange gjort det klart, at Brexit ikke må rokke ved Langfredagsaftalen og dermed freden i Nordirland.

Det blev understreget af den fungerende, ledende amerikanske diplomat i Storbritannien, Yael Lempert, der onsdag mødtes med David Frost. Her tog han ifølge avisen The Times det udsædvanlige diplomatiske skridt at beskrive den amerikanske bekymring over briternes manglende vilje til at leve op til protokollen om Nordirland i en såkaldt demarche, som normalt bliver brugt mod mere fjendtligt indstillede stater.

Torsdag eftermiddag mødtes premierminister Boris Johnson for første gang med præsident Joe Biden. Efterfølgende nedtonede han den amerikanske bekymring om Nordirland.

”Nej, præsidenten sagde ikke noget om det,” forsikrede Boris Johnson i et interview med BBC.

Det var Boris Johnson, der udnævnte David Frost, der er tidligere britisk ambassadør i Danmark, til først chefforhandler for Brexit og siden Brexit-minister. De forsøger nu at pille ved den aftale, og det er det forsøg, der har fået den franske præsident på banen.

”Jeg finder det ikke seriøst, at vi her i juli skal forsøge at se på en aftale, som vi indgik i december efter flere års debat og hårdt arbejde. Dette er ikke et spørgsmål mellem Frankrig og Storbritannien, men mellem europæerne og det britiske rige,” fastslog Emmanuel Macron ifølge avisen The Guardian.