Pentagon uden forklaring på UFO'er - udelukker ikke rumvæsner

Det er ikke nødvendigvis UFO'er, men der er ikke nogen forklaring på 143 såkaldte luftfænomener, konkluderer Pentagon i en netop offentliggjort rapport.
Det er ikke nødvendigvis UFO'er, men der er ikke nogen forklaring på 143 såkaldte luftfænomener, konkluderer Pentagon i en netop offentliggjort rapport. Foto: Handout/Ritzau Scanpix.

Forsvars- og efterretningsanalytikere mangler data for at kunne fastslå arten af mystiske, flyvende objekter, der gennem en årrække er observeret af piloter fra militæret i USA.

Det fremgår af en længe ventet rapport om UFO'er fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Rapporten er offentliggjort fredag lokal tid.

Rapporten konkluderer ikke, om der eksempelvis er tale om avancerede jordiske teknologier, atmosfæriske fænomener eller objekter af udenjordisk karakter.

Men samtidig kan Pentagon heller ikke udelukke, at der kan være tale om udenjordiske skabninger - altså rumvæsner.

Rapporten er blevet overleveret til Kongressen. Kun dele af den er gjort offentligt tilgængelig.

Ifølge rapporten er det kun ét ud af de 144 rapporterede luftfænomener, der kan forklares.

- UAP udgør med al tydelighed en problematik i forhold til flyvesikkerhed og kan udgøre en udfordring for den amerikanske nationale sikkerhed, står der i rapporten.

Fænomenerne, der ikke kan forklares, kaldes af Pentagon UAP'er - Unidentified Aerial Phenomena (Uidentificerede Luftfænomener, red.). Andre beskriver dem som UFO'er - Uidentificerede Flyvende Objekter.

Det tilføjes, at fænomenet "formentlig mangler en enkeltstående forklaring".

- I et begrænset antal tilfælde synes UAP angiveligt at udvise usædvanlige flyveegenskaber. Disse observationer kan være et resultat af sensorfejl, fup eller en observationsmisforståelse og kræver yderligere gennemgående analyse, står der videre i rapporten.

- Blandt de 144 tilfælde har vi ingen klare indikationer på, at der er nogen ikke-jordisk forklaring på dem - men vi vil bevæge os derhen, hvor dataene fører os, siger en højtstående amerikansk embedsmand.

Rapporten lægger fem potentielle forklaringer til grund: Luftbåren ophobning, naturligt atmosfærisk fænomen, udviklingsprogrammer under USA's regering eller amerikansk industri, udenlandske fjendtlige systemer og kategorien "andet".

Samtlige 144 tilfælde med undtagelse af ét, som tilskrives forklaringen "luftbåren ophobning", forbliver uforklarlige.

Rapporten markerer et vendepunkt for det amerikanske militær efter årtier med afledninger og miskreditering af observationer af uidentificerede flyvende objekter.

/ritzau/