Bitcoins skal redde El Salvadors økonomi

Nu kan man betale med kryptovaluta i det fattige mellemamerikanske land

Den 60-årige skrædder Julio Ramirez modtager ofte pengeoverførsler fra sine døtre, der bor i USA. Spørgsmålet er nu, om indkøbet af bitcoins til den salvadoranske nationalbank komme mennesker som Ramirez til gode - eller om fortjenesten primært vil tilgodese El Salvadors rigeste elite. Billedet er taget 3. september 2021.
Den 60-årige skrædder Julio Ramirez modtager ofte pengeoverførsler fra sine døtre, der bor i USA. Spørgsmålet er nu, om indkøbet af bitcoins til den salvadoranske nationalbank komme mennesker som Ramirez til gode - eller om fortjenesten primært vil tilgodese El Salvadors rigeste elite. Billedet er taget 3. september 2021. Foto: Jose Cabezas/Reuters/Ritzau Scanpix.

Netbank, mobilbank, Mobilepay og virtuelle dankort, der kommer frem ved et par klik på mobiltelefonen. Den digitale revolution af betalingsmidler går stærkt i disse år, og det er efterhånden en sjældenhed, hvis man som dansker har kontanter i pungen.

I det mellemamerikanske land El Salvador har man taget skridtet fuldt ud og indførte i går som det første land i verden den digitale, men volatile kryptovaluta, bitcoin, som national valuta. Det betyder, at bitcoins nu er gyldige som betalingsmiddel på lige fod med den amerikanske dollar, der hidtil har været landets eneste, officielle valuta.

”På den korte bane vil det skabe jobs og hjælpe med at inkludere de mange tusinde mennesker, som står uden for den formelle økonomi, mens det på den lange bane også vil kunne øge mængden af udenlandske investeringer. Det her kommer til at forbedre millioner af menneskers liv,” lød det ifølge BBC fra El Salvadors præsident, Nayib Bukele, da han præsenterede planen på en bitcoin-konference i Florida i juni i år.

På linje med mange andre latinamerikanske lande afhænger El Salvadors økonomi i høj grad af penge, der sendes hjem fra migranter i udlandet. Med indførelsen af den virtuelle valuta er håbet, at det kan lette pengeoverførslerne fra udlandet, fordi man blandt andet skærer mellemled af og undgår at betale afgifter ved overførsel.

Kritikere peger dog på, at bitcoins hidtil har vist sig at være en valuta, der tilgodeser de rige og ikke de fattige. De sætter spørgsmålstegn ved den egentlige fordel ved at indføre bitcoins i et land, hvor mange lever på randen af dyb fattigdom.

Få timer efter den officielle lancering lød da også de første meldinger om problemer med at downloade og få adgang til app’en Chivo, der fungerer som pung for salvadoranernes kryptoformuer.

”Nogle oplever lige nu problemer med at installere appen. Systemet er kortvarigt lukket ned, og derfor vil enhver handling føre til fejlmeldinger. Vi opretter forbindelsen igen, så snart vi har installeret de nye servere,” forsikrede præsident Bukele via et opslag på det sociale medie Twitter, mens han forsøgte at mane de mange berørte brugere til ro:

”Vi opnår det bedste resultat, hvis vi gør det langsomt og i god orden. En smule tålmodighed.”

Præsidenten, som tidligere har været i det internationale samfunds søgelys for sine autokratiske tendenser, tror selv fuldt og fast på projektet, og landet har indtil videre indkøbt 400 bitcoins svarende til en værdi af 130 millioner danske kroner til den salvadoranske nationalbank.

Andre steder i verden eksperimenterer man også med implementering af kryptovaluta. I den canadiske by Innisfil har indbyggerne ifølge nyhedsbureauet Reuters siden 2019 kunnet betale ejendomsskat i bitcoins. I amerikanske Miami har man planer om det samme og arbejder på at kunne udbetale løn i bitcoins. I Nairobi i Kenya kan nødstedte indbyggere i slummen betale for daglige fornødenheder med kryptovalutaen Sarafu. Indbyggerne får hver uge udstedt en virtuel check svarende til 400 kenyanske shillings, det vil sige knap 23 danske kroner, gennem et projekt støttet af Røde Kors.