Boris Johnson bryder valgløfte og foreslår højere skatter

Stik imod sit valgløfte vil den britiske premierminister, Boris Johnson, nu hæve skatten for at finansiere sundhedsområdet og håndteringen af coronakrisen.
Stik imod sit valgløfte vil den britiske premierminister, Boris Johnson, nu hæve skatten for at finansiere sundhedsområdet og håndteringen af coronakrisen. Foto: Toby Melville/Reuters.

Læste man i 2019 den nuværende britiske premierminister Boris Johnsons valgmanifest, stod det fuldstændig klart.

Skatterne bliver ikke hævet.

Men med et faldende serviceniveau i sundhedssektoren og en pandemi, der skyllede ind over Storbritannien med stor kraft, er historien nu en anden.

Tirsdag foreslår Boris Johnson, at det nationale forsikringsbidrag skal hæves med 1,25 procent. Det er et bidrag, som betales af arbejdsgivere og lønmodtagere.

Pengene skal gå til sundhedsområdet og til håndteringen af coronakrisen

- Det er ikke noget, jeg gør uden omtanke, siger han til det britiske parlament.

- Men en global pandemi optrådte ikke i nogens manifest.

Coronakrisen har sat et alvorligt og dybt aftryk i den britiske sundhedssektor.

Fem og en halv million planlagte operationer, der var planlagt i det offentligt sundhedsvæsen, er blevet udskudt og ligger nu og hober sig op.

Ifølge regeringens egne tal forventes det tal at stige til 13 millioner ved udgangen af året, hvis ikke der sættes ind over for problemet.

Selv om Johnson ifølge eget udsagn ikke er glad for, at skatten nu bliver hævet, har forværrelsen af det offentlige sundhedsvæsen stået på for længe.

I sin tale til parlamentet understreger premierministeren, at gentagne regeringer har undladt at gøre noget ved problemet.

- Der kan ikke være mere tøven eller forsinkelse, siger han.

I første omgang bliver der skudt 5,4 milliarder britiske pund (46,6 milliarder danske kroner) i det offentlige sundhedsvæsen.

I perioden 2018 til 2019 var sundhedssektorens budget på 152,9 milliarder pund, der svarer til 1320 milliarder kroner.

I alt forventes den forhøjede skat at kunne indbringe sundhedsvæsenet 36 milliarder pund i løbet af de kommende tre år. Det svarer til cirka 311 milliarder kroner.

/ritzau/AFP