EU-chef vil have Albanien med om bord: Jeres fremtid er i EU

Albanien har gjort flere fremskridt. Derfor bør snakke om medlemskab i EU genoptages, mener von der Leyen.

Albaniens premierminister, Edi Rama (t.v.), og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tirsdag holdt møde i Tirana, Albaniens hovedstad. Albanien har gjort gode fremskridt, er von der Leyens budskab.
Albaniens premierminister, Edi Rama (t.v.), og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tirsdag holdt møde i Tirana, Albaniens hovedstad. Albanien har gjort gode fremskridt, er von der Leyens budskab. Foto: Franc Zhurda/Ritzau Scanpix.

Albanien hører til i EU. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde tirsdag.

Hendes mål er derfor at genoptage snakke om optagelse i EU inden udgangen af året.

Udmeldingen kommer, i forbindelse med at kommissionsformanden er på besøg i Albanien.

- Albaniens fremtid er i EU. Albanien har tydeligt gjort, hvad vi bad dem om. Så nu er det vores tur til at levere, siger Ursula von der Leyen.

EU-landene blev i 2020 enige om at indlede optagelsesforhandlinger med Albanien, men de er siden gået i stå, hvilket von der Leyen altså nu vil gøre noget ved.

Dengang blev det understreget, at Albanien skulle gøre fremskridt på visse områder, før et EU-medlemskab kunne blive en realitet.

Der blev blandt andet peget på bekæmpelsen af hård kriminalitet og korruption. Og der er altså opnået fremskridt på disse områder, mener Ursula von der Leyen.

At man vil indlede forhandlinger betyder ikke, at et kandidatland også bliver optaget. En optagelsesproces kan tage mange år.

Kommissionsformanden er i denne uge på besøg i flere lande i Vestbalkan. Det sker som forberedelse på et EU-Vestbalkan-topmøde næste uge.

Vestbalkan tæller landene Albanien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Nordmakedonien og Kosovo.

Topmødet finder sted i Slovenien onsdag i næste uge. Det finder sted som led i EU's strategiske engagement med Vestbalkan.

Her vil EU's stats- og regeringschefer sammen med de seks lande fra Vestbalkan blandt andet drøfte samarbejdet i forbindelse med coronapandemien.

Derudover er økonomiske planer for bæredygtig og grøn vækst også på dagsordenen.

/ritzau/