Facebook-dokumenter lækket, politiet konfiskerer Svend Lings computer, og danske restauranter er verdens bedste

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Jonas Roosens/Zuma/Ritzau Scanpix, Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix & Pool/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Roosens/Zuma/Ritzau Scanpix, Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix & Pool/AFP/Ritzau Scanpix.

Godmorgen 

Dagens Morgensamling starter med at samle op på statsministerens åbningstale fra i går. Mette Frederiksen (S) kunne blandt andet fortælle, at regeringen vil nedsætte en kommission for piger og kvinders rettigheder. 

"I nogle indvandrermiljøer og religiøse miljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve deres liv, som de selv ønsker det,” sagde Mette Frederiksen i talen.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen kan på nuværende tidspunkt ikke blive konkret om kommissionens sammensætning og fremtidige arbejde, men fortæller til Kristeligt Dagblad, at regeringen har særligt fokus på piger og kvinder i konservative islamistiske miljøer. 

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er ikke imponeret af ideen. 

”Der er så meget viden allerede i dag om, hvad problemerne er, at det er noget humbug at lave en kommission om det,” siger han.

Facebook skader børn

Vi fortsætter ind i den digitale verden, for mandag aften kunne 3,5 milliarder Facebook-brugere ikke komme ind på hverken Facebook, Instagram, Messenger eller Whatsapp. Nedbruddet varede omkring seks timer. Det er dog ikke det eneste bemærkelsesværdige, der er sket med Facebook de seneste døgn. Nedbruddet kom nemlig kort tid efter, at en whistleblower stod frem og beskyldte virksomheden for at prioritere økonomisk gevinst på bekostning af offentlighedens ve og vel. Det er den tidligere medarbejder Frances Haugen, der har lækket materiale til mediet Wall Street Journal. De lækkede dokumenter viser blandt andet, at det Facebook-ejede medie Instagram gør stor skade på teenagepigers psykiske helbred, men at virksomheden har skjult den viden for omverdenen. Læs om hele sagen i dagens Kristeligt Dagblad

Indsatte tortureres i russiske fængsler

Noget andet, der har set dagens lys, er videoer af indsatte i russiske fængsler, der bliver tortureret og udsat for seksuelle overgreb. Det skriver TV 2. Menneskerettighedsgruppen gulagu.net, der arbejder for bedre vilkår i Ruslands fængsler, har sagt, at der vil blive offentliggjort mere materiale de næste dage. Gruppens leder fortæller, at de har modtaget over tusind videoer fra en mand, der har siddet i Saratov-fængslet i det sydvestlige Rusland og har optaget videoerne med fængslets eget udstyr. 

”Det er første gang, at borgerretsforkæmpere har fået en så kolossal mængde information, der beviser den systemiske form for tortur i Rusland,” siger organisationens leder, Vladimir Osetjkin, der selv bor i Frankrig.

USA henretter udviklingshæmmet mand

Vi bliver bag tremmer, men rykker fra Rusland til USA. I den amerikanske delstat Missouri bruges der dødsstraf, og i går henrettede myndighederne en 61-årig drabsdømt mand, skriver Ritzau. Manden ved navn Ernest Lee Johnson blev dømt til døden i 1995 efter at have dræbt tre ansatte i en kiosk under et fejlslagent røveri. Advokaterne har flere gange forsøgt at få standset henrettelsen, da Ernest Lee Johnson med en IQ på 67 vurderes til at være udviklingshæmmet. Det er et brud på den amerikanske forfatning at henrette en udviklingshæmmet, og før henrettelsen gik selveste paven ind i sagen. I sidste uge sendte Vatikanets udsendte i USA således på vegne af pave Frans et brev til Missouris guvernør, hvor paven bad om at få henrettelsen standset - uden held. 

Danske IS-kvinder bliver terrorsigtet 

Det er netop blevet offentliggjort, at de tre danske kvinder fra IS-fangelejre, der skal hentes til Danmark, i dyb hemmelighed er blevet sigtet efter terrorbestemmelserne. Det viser retsdokumenter, som DR Nyheder har fået indsigt i. Ifølge DR Nyheder er kvinderne blev sigtet ved et grundlovsforhør i sommer, og de tre kvinder er blevet varetægtsfængslet in absentia – altså uden at have været til stede i retten. Det betyder, at de skal stilles for en dommer senest 24 timer, efter de lander på dansk jord. Det er endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med kvindernes i alt 14 børn, når de lander i Danmark. 

Svend Lings: Politiet har sigtet mig 

Fyns Politi har i går beslaglagt tidligere læge Svend Lings computer og mobiltelefon og sigtet ham for overtrædelse af straffelovens paragraf 240, der handler om medvirken til selvmord. Det fortæller Svend Lings til Kristeligt Dagblad. I september oplyste Fyns Politi, at de havde startet en efterforskning af den tidligere læge, efter Kristeligt Dagblad kunne dokumentere, at Svend Lings fortsat rådgav folk om, hvordan de kunne begå selvmord. Han oplyser, at han stadig får henvendelser fra folk, der ønsker hjælp til at dø. 

"Normalt får jeg i gennemsnit en henvendelse om dagen. I går var der syv henvendelser, og i dag har der været tre. Det har været hektisk efter den seneste ballade i pressen."

Dansk mad i verdensklasse

Og vi slutter med en nyhed, der med garanti har vakt begejstring hos danske madentusiaster. Prisuddelingen World’s 50 best restaurants endte nemlig med, at Noma blev kåret som verdens bedste restaurant, og Geranium som verdens anden bedste. Begge restauranter har tre Michelinstjerner. Redaktør for Den Danske Spiseguide siger til Ritzau, at kåringen er historisk for den danske madscene. 

”Det er helt eventyrligt, og det er lige før, at man skal knibe sig selv i armen for at tro, at det virkelig er rigtigt, at vi er så begunstigede i Danmark."

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage.