Høje energipriser kaprer dagsordenen på tværs af EU-møder

El- og varmepriserne i Europa er steget betydeligt over det seneste år. Det sætter aftryk på dagsordenerne.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener, at prisstigningerne er et argument for at investere mere i den grønne omstilling.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener, at prisstigningerne er et argument for at investere mere i den grønne omstilling. Foto: Joe Klamar/Ritzau Scanpix.

Energipriserne i Europa stiger og stiger, hvilket vækker bekymring i flere europæiske lande, som har borgere, der har svært ved at betale de højere regninger. Og det går ikke ubemærket hen i EU-regi.

De høje energipriser i Europa er således onsdag på dagsordenen på tværs af EU's institutioner. Også selv om det oprindeligt ikke var planen i nogle af tilfældene.

Både på et topmøde i Slovenien, et ministermøde i Luxembourg og ved EU-Parlamentets samling i Strasbourg har de stigende energipriser sneget sig ind.

Topmødet i Slovenien handler om EU's forhold til landene i Vestbalkan og om samarbejdet med landene. Alligevel er det energipriser, EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skal forholde sig til på vej ind til mødet.

Hendes budskab lyder, at prisstigningerne er et argument for at investere mere i den grønne omstilling.

- Jeg tror, vi er nødt til at være meget tydelige omkring, at gaspriserne er skyhøje. Men for vedvarende energi er priser faldet over de seneste år og er stabile.

- Så for os er det meget tydeligt, at det på lang sigt er vigtigt at investere i vedvarende energi, som giver os mere uafhængighed, siger hun.

El- og varmepriserne i Europa er steget betydeligt over de seneste 12 måneder. I Danmark har energiselskabet Seas-NVE advaret forbrugere om et vinterhalvår med "ekstraordinært høje priser" på det danske elmarked.

Også på et ministermøde for EU's klima- og miljøministre er energipriserne blevet en del af dagsordenen.

Det har sneget sig ind under eventuelt på et møde, hvor andre store emner som EU's klimapakke og klimatopmødet COP26 også skal diskuteres.

Det er på anmodning af Polen, Grækenland og Spanien - med støtte fra andre delegationer - at det er blevet et punkt på dagsordenen.

Under EU-Parlamentets samling i Strasbourg er der onsdag sat fire timer af til at drøfte situationen.

Her fremfører Morten Helveg, medlem af EU-Parlamentet for De Radikale, fra talerstolen samme pointe som EU-Kommissionens formand.

- Det er langt billigere at producere grøn strøm fra vindmøller og solceller, end det er fra kul og gas. Derfor er det langsigtede svar på de kortsigtede udfordringer, vi står overfor, at få bygget ud. Og det i en fart, siger han.

Der er flere faktorer, som er medvirkende til de høje priser på el og varme.

Der er kommet gang i økonomien, så vi bruger mere energi. Det har regnet mindre i Norge end normalt, så vi får mindre vandkraft derfra. Og en reform af det europæiske CO2-kvotesystem har gjort, at det er blevet dyrere at forurene. Og samtidig er gaspriserne steget voldsomt.

/ritzau/