Jes Fabricius Møller interviewes om Kristeligt Dagblads historie ud fra sin bog ”Livtag med tidsånden”

Interview fra den 4. oktober 2021 med historiker og forfatter Jes Fabricius Møller, chefredaktør Erik Bjerager og redaktionschef Jeppe Duvå.

I 125 år har Kristeligt Dagblad været en påmindelse om, at oplysning om de dybere lag af eksistensen også er væsentlig. I anledning af 125-årsjubilæet holdtes dette læsermøde om avisens historie.

I tiden op til den 1. oktober 1896 oplevede mange kirkeligt orienterede et behov for en egen stemme i offentligheden. Men kunne et dagblad overhovedet kalde sig kristeligt? Stor var skepsis langt ind i grundlæggernes rækker, og avisens navn og formål har gennem tiden ofte været til diskussion.

Den dato udkom Kristeligt Dagblad første gang, i protest mod vedtagne sandheder og en frit svævende tidsånd. Den har igennem tiden overlevet økonomisk stormvejr og taget livtag med sit bagland adskillige gange. Men hvordan ser det ud i dag?

Ved dette læsermøde fortælles en avishistorie, der samtidig er kultur- og åndshistorie. Hvordan har Kristeligt Dagblad historisk præget sin nutid? Hvad er uforandret ved avisen, og hvad har måttet følge med tiden?

"Livtag med tidsånden" er fortællingen om 125 års kamp for at sætte en blivende dagsorden i et århundrede, hvor forandringens og modernitetens vinde blæste med stor styrke.