Journalister modtager Nobels fredspris

To journalister fra henholdsvis Filippinerne og Rusland modtager årets Nobels fredspris.

Her ses de to vindere af årets Nobels fredspris. Til venstre filippinsk journalist Maria Ressa og til højre, russisk journalist Dmitiri Muratov.
Her ses de to vindere af årets Nobels fredspris. Til venstre filippinsk journalist Maria Ressa og til højre, russisk journalist Dmitiri Muratov. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix og Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix.

De to journalister Maria Ressa og Dmitiri Muratov modtager dette års Nobels fredspris, skriver NRK.

Det er lederen af Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, der har offentliggjort, hvem der skulle modtage prisen på et pressemøde fredag.

De to journalister kommer fra henholdsvis Filippinerne og Rusland.

- Ressa og Muratov får prisen for indsatsen for ytringsfrihed i Filippinerne og i Rusland.

- De er samtidig repræsentanter for journalister, som forsvarer dette ideal i en verden, hvor demokrati og pressefrihed stadig har trange kår, hedder det i komitéens begrundelse.

Maria Ressa var i 2012 med til at etablere mediehuset Rappler. Det er et mediehus for undersøgende journalistik, som hun stadig leder.

- Jeg er i chok, siger Ressa til norske TV 2.

- Det er følelsesladet, men jeg er glad på mit teams vegne. Og tak til komitéen for at anerkende, hvad vi arbejder med og går igennem.

Dmitrij Muratov har ifølge komitéen i en årrække forsvaret ytringsfriheden i Rusland under stadig mere krævende forhold.

I 1993 var han med til at stifte den uafhængige avis Novaja Gazeta.

Seks af avisens journalister er siden blevet dræbt. Guratov, der er chefredaktør på avisen, siger efter fredagens nyhed, at han ikke kan "tage æren" for prisen.

- Det er Novaya Gazetas. Æren tilfalder dem, som døde, mens de forsvarede folks ytringsfrihed, har han udtalt ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, skriver AFP.

Siden det kom frem, at Muratov var blandt modtagerne, har Ruslands politiske top lykønsket ham.

- Han er talentfuld. Han er modig, siger Dmitrij Peskov til journalister ifølge AFP. Han er talsmand for landets præsident, Vladimir Putin.

- Han er dedikeret til sine idealer, tilføjer Peskov.

234 personer samt 95 organisationer var nomineret til prisen. De talte blandt andre den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

Det er den norske Nobelkomite, der udpeger årets modtager af Nobels fredspris. Komitéen har fem medlemmer, der udpeges af Stortinget, det norske parlament.

Det er på grund af coronapandemien stadig uvist, om de to journalister vil rejse til Oslo til december for at modtage prisen.

Prisen plejer at blive uddelt på rådhuset i den norske hovedstad i december. Netop corona spændte ben for uddelingen sidste år. Her gik fredsprisen til FN's Verdensfødevareprogram (WFP).

Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan Maria Ressa står i spidsen for det filippinske online-medie Rappler og nægter at tie om, hvad der foregår i Filippinerne, uanset hvor mange trusler hun får.

Ligesom avisen dækkede, hvordan selvsamme journalist, Maria Ressa, er blevet symbolet på de autoritære regimers forsøg på at undertrykke pressefriheden

/ritzau/