I oktober falder æblerne. Kom dem i brødet og få smag af efterår

Et revet madæble giver syre og saft dagens bagværk, som nærmest smager af efterår

Æblebrød er et sødligt brød med lidt sirup, rosiner og et stort, revet madæble. Foto: Else Marie Nygaard
Æblebrød er et sødligt brød med lidt sirup, rosiner og et stort, revet madæble. Foto: Else Marie Nygaard.

Forleden fik jeg lov at forsyne mig med madæbler af ukendt sort. De er så store, at de ikke kan være i en hånd. Den sidste salme fra søndagens højmesse sang stadig i mig, da jeg stod med rivejernet og et af kæmpeæblerne hjembragt fra et bugnende æbletræ i Haraldsted på Midtsjælland. Jeg kunne ikke slippe Lars Busk Sørensens: ”Nu står der skum for bølgetop”, hvor det første vers lyder:

Nu haster skyerne forbi,

og modne æbler falder i

oktobermørke haver.

Gud lukker årets gyldne ring,

og sindet samler sig omkring

de lyse nætters gaver.

Der er ikke bare æbler i salmebogen, men også på landkortet. Æblet har sin egen by. Og nej; det er ikke New York, som af nogle kaldes det store æble. Det er en malerisk sydsvensk kystby i Österlen, Kivik, hvor æbletræerne står på rækker og høsten forvandles til alt fra most til calvados i den lokale æbleindustri. Ved byens mosteri er der et æblemuseum. Det kan anbefales at tilrettelægge museumsbesøget, så man kan spise i restauranten med det passende navn: Kernehuset. Det er et oplagt mål for en udflugt i efterårsferien.

I Kernehusets restaurant er der æbler i sovsen, i salaten og æbler i flydende form i glassene, hvad enten man vælger most, cider eller den mousserende såkaldte måltidsdryck Da Vinci, som er værd at købe med hjem til Danmark. I Kernehusets køkken bager de også med æbler, og de tager det pænt, når gæster spørger efter opskriften. I den her opskrift indgik en ingrediens, som den danske gæst ikke forstod:

”Filbunke. Hvad er det?”

Første gang jeg besøgte Kernehuset var en råkold efterårsdag, hvor vi drak en sort te, som der naturligvis også er æble i, og så spiste vi et sødligt æblebrød med smør til. Svenskerne er glade for et krydret sigtebrød bagt med sirup, limpa, og jeg tror man har skelet til det, da man udviklede æblebrødet med filbunka, som vist kan oversættes med tykmælk. I søndags spiste vi det nybagt til teen med smør til, og da det blev mandag morgen, ristede jeg et par skiver og spiste det med lagret hvid cheddar på og tænkte at Vesterhavsost også ville smage godt sammen med brødet bagt på de lyse nætters gave ristet en oktobermørk morgen.  

Æblebrød

3,5 dl tykmælk

200 gram grahamsmel

350 gram hvedemel

50 gram rosiner

4 spsk sirup

3,5 dl tykmælk eller kærnemælk

1 tsk natron

1 stort, revet madæble