Hadefuld retorik i dag. Vold i morgen?

Hvordan får vi vendt udviklingen og finder tilbage til en civiliseret måde at omgås hinanden på, spørger debattøren

Fridays For Future, som er mest kendt for at opfordre til at pjække fra skole om fredagen i den vigtige sags tjeneste, er nu klar til at tage skridtet fra bare at demonstrere til at benytte sig af civil ulydighed. Det siger en af frontfigurerne i bevægels
Fridays For Future, som er mest kendt for at opfordre til at pjække fra skole om fredagen i den vigtige sags tjeneste, er nu klar til at tage skridtet fra bare at demonstrere til at benytte sig af civil ulydighed. Det siger en af frontfigurerne i bevægels. Foto: Anna Tärnhuvud/TT/ Ritzau Scanpix.

Polariseringen i samfundet er under coronapandemien gået fra at være til at få øje på til nu at være knivskarp og afgrundsdyb. Og er der en ting, vi ikke kan tåle, så er det at være uenige med nogen.

Vi kan ikke acceptere, at nogen mener noget andet om noget som helst, end vi selv gør. Så bliver vi sure, hadefulde og nedladende. Men noget kunne tyde på, at dét heller ikke længere er nok for os. Og næste skridt er vold.

Vi har selv set det herhjemme i mindre grad indtil videre. Således har bevægelsen Men in Black skabt en del ballade med sine demonstrationer.

Mest markant med udtalelsen om, at man ”ville smadre byen på en ikke-voldelig måde”, som om det var nødvendigt at understrege det. Men måske er det allerede en anakronistisk udtalelse. For andre er klar til at anvende vold.

For nylig havde The New Yorker besøg i tidsskriftets podcast af Andreas Malm, som er professor ved universitetet i Lund i Sverige, og som er forfatter til bogen ”How to Blow Up a Pipeline”. Han talte, som bogens titel antyder det, varmt for, at klimaaktivismen nu skal gå fra venlige demonstrationer til direkte sabotage og ødelæggelse af diverse konstruktioner, der har med fossile brændstoffer at gøre.

Andreas Malm mener, at det moralsk kan forsvares med, at den sag, man kæmper for, er så vigtig, at det er i orden at ødelægge diverse bygninger, rørledninger og andet, fordi målet er at redde vores klode. Så længe det ikke går ud over nogle mennesker, forstås.

Og det lader til, at hans budskab også er nået ned i børnehøjde. For nogenlunde samtidig kunne man læse i Die Welt, at organisationen Fridays For Future, som er mest kendt for at opfordre til at pjække fra skole om fredagen i den vigtige sags tjeneste, nu er klar til at tage skridtet fra bare at demonstrere til at benytte sig af civil ulydighed. Det siger en af frontfigurerne i bevægelsen, Luisa Neubauer.

Og at de unge er klar til at handle, viste nogle af dem i Berlin for nylig, da en håndfuld unge sultestrejkede i protest mod manglende politiske klimatiltag.

De fleste husker, da amerikanske demonstranter i januar i år stormede Kongressen i Washington, og ifølge forfatter og politiker Andrew Yang skal vi nu til at have gang i nogle alvorlige samtaler for at få vendt den historiske polarisering, som lige nu er i amerikansk politik og i samfundet, og som har ført til utallige voldelige sammenstød. Ganske enkelt for at undgå, at det hele udvikler sig til mere vold og en regulær borgerkrig.

Yang nævner i den forbindelse en undersøgelse fra i 2019, hvor hele 40 procent af både demokraterne og republikanerne anser tilhængerne af det andet parti for ikke bare at have de forkerte politiske holdninger, men for at være decideret onde.

Men hvordan får vi vendt udviklingen og finder tilbage til dialog, forståelse og en civiliseret måde at omgås hinanden på? Svaret er enkelt ifølge den canadiske professor i psykologi Jordan Peterson.

Han taler i sin seneste bog, ”Hinsides orden”, om, at mennesket har brug for virkelige sociale relationer for at bevare sin fornuft. Og at dømme efter udviklingen af diverse rablende konspirationsteorier under coronanedlukningen, hvor mange millioner mennesker har været isolerede i deres eget hjem og siddet foran computeren, så har han ret.

Mads Herholdt er journalist.

Vi kan ikke acceptere, at nogen mener noget andet om noget som helst, end vi selv gør.