Myanmars militær lover at løslade over 5000 demonstranter

Efter udelukkelse fra topmøde har Myanmars militærleder lovet at løslade anholdte ved protester mod styret.

Myanmars militærleder, Min Aung Hlaing, var "ekstremt skuffet" over ikke at blive inviteret med til Asean-topmøde i weekenden (Arkivfoto).
Myanmars militærleder, Min Aung Hlaing, var "ekstremt skuffet" over ikke at blive inviteret med til Asean-topmøde i weekenden (Arkivfoto). Foto: Stringer./Reuters.

Myanmars militærjunta, der overtog magten i landet ved et kup i februar, vil løslade over 5000 fængslede demonstranter.

Det siger juntaens chef, Min Aung Hlaing, mandag.

I alt 5636 demonstranter vil blive sluppet fri i forbindelse med landets Thadinguyt-festival, der afholdes senere i oktober.

Løftet kommer, få dage efter at den sydøstasiatiske sammenslutning Asean besluttede at holde Min Aung Hlaing ude fra et kommende topmøde.

Udenrigsministre fra gruppens medlemslande blev fredag enige om, at Myanmar skal repræsenteres gennem en "apolitisk repræsentant" i stedet for militærlederen, når topmødet finder sted 26.-28. oktober.

Asean består af ti asiatiske lande - heriblandt Myanmar.

De 5636 demonstranter, der står til at blive løsladt, er blevet anholdt i forbindelse med protester mod militærkuppet 1. februar i år.

Kuppet førte landet over til store protester, som militæret slog hårdt ned på. Over 1100 civile er blevet dræbt i den forbindelse.

Ved kuppet blev landets de facto-leder, 76-årige Aung San Suu Kyi, væltet.

Hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), vandt for knap et år siden - i november sidste år - en stor sejr ved valget i Myanmar.

Militæret har dog hævdet, at der var svindel involveret, hvilket var en af årsagerne til kuppet i februar. Militærets anklager om svindel er blevet afvist af både internationale observatører og Myanmars valgkommission.

Suu Kyi er i henhold til forfatningen udelukket fra at blive præsident i Myanmar, fordi hun har været gift med en udlænding og har børn, der er udenlandske statsborgere.

Hun har dog reelt været regeringschef i et nyoprettet embede, der omtrent svarer til en premierministerpost.

/ritzau/AFP