Er barsel kun for kvinder? Amerikansk minister hånes for at at passe børn

Transportminister Pete Buttigiegs beslutning om at tage to måneders fri for at tage sig af sine nyfødte tvillinger har fået den amerikanske debat om barselsorlov til at slå gnister. Nu går britiske Meghan Markle ind i barselsdebatten i USA

Den 39-årige amerikanske transportminister Pete Buttigieg (th.)kritiseres for midt under en forsyningskrise at tage fædreorlov i to måneder. På billedet ses han sammen med sin mand Chasten Buttigieg og deres to nyfødte børn, Penelope Rose og Joseph August
Den 39-årige amerikanske transportminister Pete Buttigieg (th.)kritiseres for midt under en forsyningskrise at tage fædreorlov i to måneder. På billedet ses han sammen med sin mand Chasten Buttigieg og deres to nyfødte børn, Penelope Rose og Joseph August. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.

Er det udtryk for styrke og ansvarsbevidsthed eller for svaghed og misforstået politisk korrekthed, når nybagte fædre tager orlov fra deres arbejde for at drage omsorg for deres nyfødte?

Det er kernen i den amerikanske debat om barsels- og fædreorlov, der har fået ny vind i sejlene på grund af den demokratiske transportminister Pete Buttigiegs beslutning om at tage lønnet orlov i to måneder for at tage sig af de nyfødte tvillinger, som han har adopteret sammen med sin mand.

Buttigieg begyndte sin orlov midt i august, men det var først, da han forleden bekendtgjorde sin tilbagevenden til sin arbejdsplads, at meningsdannere begyndte at hæfte sig ved hans valg. Senest har Meghan Markle, hertuginden af Sussex, markeret sig i debatten med et åbent brev til Kongressen, som foreslår betalt barselsorlov for både mænd og kvinder.

Sammenlignet med den aktuelle danske diskussion om øremærket orlov til fædre og medforældre, handler den amerikanske debat mindre om ligestilling i forældreskabet og mere om, hvorvidt betalt forældreorlov overhovedet bør være en almen rettighed.

USA er det eneste OECD-land uden en føderalt garanteret ret til betalt forældreorlov, omend en lov fra 1993 sikrer 12 ugers ulønnet orlov efter en fødsel.

Præsident Joe Bidens nye velfærdsreform inkluderer et forslag om 12 ugers betalt forældreorlov til så godt som alle amerikanere, men det er usikkert, om udspillet vil overleve de igangværende forhandlinger i Kongressen om reformens pris og størrelse.

Flere konservative meningsdannere håner nu den homoseksuelle, 39-årige transportminister Pete Buttigieg for at drage fordel af Biden-regeringens familiepolitik og vælge at passe sine nyfødte i to måneder.

”Pete Buttigieg har været på orlov fra sit arbejde siden august efter at have adopteret et barn. Fædreorlov, kalder de det. Intet nyt om, hvordan det er gået med at forsøge at amme,” lyder det eksempelvis sarkastisk fra den populære vært på den højreorienterede tv-station Fox News, Tucker Carlson.

På Twitter giver en anden konservativ meningsdanner, radioværten Steven Crowder, udtryk for samme holdning.

”Fædreorlov er for slapsvanse,” skriver han.

Pete Buttigiegs tvillinger, Penelope Rose og Joseph August, kom til verden på et tidspunkt, hvor regeringens infrastrukturpakke var stødt på grund i Kongressen, og hvor de amerikanske forbrugere begyndte at mærke de voksende problemer med den globale forsyningskæde. Transportministerens forældreorlov er af den grund et udtryk for eklatant ansvarsløshed, mener nogle debattører.

”At Pete Buttigieg tager to måneders forældreorlov midt i en transportsystemkrise er kvalmende patetisk. Den privilegerede tidsalder har fremavlet de svageste mænd, der nogensinde har levet i USA,” skriver den konservative aktivist Candace Owens på Twitter.

Kritikken har ansporet Pete Buttigieg selv til at gå ud i flere medier og forsvare retten til lønnet forældreorlov. I et interview med tv-stationen CNN siger han, at han er ”stolt over at være del af en regering, der tager familieværdier alvorligt”.

”Når nogen byder et nyt barn velkommen i deres familie og tager orlov for at tage sig af det barn, er det ikke en ferie. Det er arbejde. Det er glædesfyldt, vidunderligt, tilfredsstillende arbejde. Men det er arbejde,” siger han i et andet interview med tv-stationen NBC .

Mange demokratiske politikere bakker op om Buttigieg og påpeger, at det er vigtigt for amerikanske familier at se en højt profileret mandlig toppolitiker prioritere sit forældreskab, og at det gavner hele samfundet, når både mødre og fædre bruger tid på deres små børn.

”Det er vigtigt for ham at bane vejen for andre mennesker og at gøre det acceptabelt at tage orlov,” siger den demokratiske senator Tammy Ducksworth til avisen New York Times .

En opgørelse fra analyseinstituttet Pew Research Center viser, at fire ud af fem amerikanske lønmodtagere ikke har adgang til lønnet forældreorlov igennem deres arbejdsgivere.

”Det amerikanske samfund devaluerer omsorgsarbejde, fordi vi forbinder det med feminitet,” siger Caitlyn Collins, der er professor i sociologi på Washington University i Missouri, til avisen USA Today .

Flere undersøgelser viser dog samtidig, at et stort flertal af amerikanerne bakker op om retten til betalt orlov til både nybagte mødre og fædre, og at stadig flere virksomheder i USA inkluderer sådanne goder i deres overenskomster.