Underviser tiltalt for hærværk i buste-sag

Den tidligere institutleder og underviser på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Katrine Dirckinck-Holmfeld, er blevet tiltalt, efter en kunstnergruppe væltede en buste af Frederik den Femte i havnen

Her er det busten af Frederik den Femte, efter den blevet hevet op af Københavns Havn.
Her er det busten af Frederik den Femte, efter den blevet hevet op af Københavns Havn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Den tidligere institutleder og underviser på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i København, Katrine Dirckinck-Holmfeld, er blevet tiltalt for groft hærværk ved Københavns Byret.

Det fremgår af anklageskriftet, som flere medier i går fik aktindsigt i. I det står, at Dirckinck-Holmfeldt tiltales for ”som institutleder og underviser, at have foranlediget at flere studerende uforvarende i fællesskab med tiltalte udøvede hærværk af betydeligt omfang”.

Tiltalen bunder i den såkaldte ”buste-sag” om nedsænkningen af en gipsafstøbning af Frederik den Femte i Københavns Havn sidste efterår.

Sagen tog sin begyndelse i november 2020, hvor en kunstnergruppe, der kaldte sig ”Anonyme billedkunstnere”, på hjemmesiden idoart.dk offentliggjorde en video af, at busten af Frederik den Femte, kunstakademiets stifter, blev fjernet fra sin sokkel i akademiets festsal og efterfølgende væltet i havnen. Videoen indeholdt blandt andet denne tekst:

”Ved at sænke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inden for og uden for Charlottenborgs vægge. Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder hvorpå kolonialismen stadig driver ned ad væggene,” lød det i direkte gengivelse.

Selve nedsænkningen, kom det frem, fandt sted omkring middagstid den 23. oktober 2020, mens videoen af seancen først blev offentliggjort 6. november. Herefter rullede sagen i medierne.

Efterfølgende tog Katrine Dirckinck-Holmfeld, der på det tidspunkt var underviser og institutleder på kunstakademiet, ”det fulde ansvar” for nedsænkningen af busten, som hun i DR 2’s ”Deadline” kaldte for ”en kunstnerisk happening”. Det var ved samme lejlighed, Dirckinck-Holmfeld brugte begrebet ”rematerialiseret” om den totalødelagte buste.

I første omgang blev Katrine Dirckinck-Holmfeld bortvist fra sit job, og Kunstakademiet bekræftede i december over for Kristeligt Dagblad, at bortvisningen var permanent. Sagen fik dog også den daværende kulturminister Joy Mogensen (S) til i skarpe vendinger at kritisere ledelsen på Kunstakademiet for at være ”uklar” og præget af ”knopskydninger”. Efterfølgende trak akademiets rektor, Kirsten Langkilde, sig fra sin post, og i april tiltrådte Lars Bent Petersen, tidligere leder af Det Fynske Kunstakademi som ny rektor for Kunstakademiet.

Ifølge anklageskriftet mod Katrine Dirckinck-Holmfeld er der sket skade for 44.350 kroner ved hærværket sidste år, men det fremgår ikke, om anklager ønsker den tidligere institutleder pålagt bøde- eller fængselsstraf. Det fremgår desuden af anklageskriftet, at der på vegne af Akademiraadet nedlægges påstand om erstatning.