Hizbollah-chef: Saudi-Arabien står bag Libanons krise

Saudi-Arabien ønsker en libanesisk borgerkrig, siger Sayyed Hassan Nasrallah, Hizbollahs øverste leder.

Libanons Hizbollah-leder, Sayyed Hassan Nasrallah, siger torsdag, at Saudi-Arabien ønsker en libanesisk borgerkrig. Han siger, at saudiaraberne har skabt den dybe krise i Libanon.
Libanons Hizbollah-leder, Sayyed Hassan Nasrallah, siger torsdag, at Saudi-Arabien ønsker en libanesisk borgerkrig. Han siger, at saudiaraberne har skabt den dybe krise i Libanon. Foto: -/Ritzau Scanpix.

Libanons Hizbollah-leder, Sayyed Hassan Nasrallah, siger torsdag, at Saudi-Arabien ønsker en libanesisk borgerkrig.

Han siger, at saudiaraberne har skabt den dybe krise i Libanon - blandt andet fordi Saudi-Arabiens politik i Yemen er slået fejl.

- Saudi-Arabien arbejder på at få dets allierede i Libanon til at føre krig mod Hizbollah, siger Nasrallah. Han tilføjer, at der ikke er nogen ende på saudiarabernes krav i Libanon.

Hizbollahs leder afviser samtidig saudiarabiske krav om, at den libanesiske informationsminister, George Kordahi, skal træde tilbage på grund af hans kontroversielle udtalelser om Saudi-Arabiens rolle i Yemen.

Kordahi har kaldt saudiarabernes militære intervention i krigen i Yemen siden 2015 for "aggression". Det har ført til en dyb diplomatisk krise i regionen og blotlagt en fortsat magtkamp mellem stormagterne Iran og Saudi-Arabien.

Nasrallah antyder, at saudiaraberne straffer Libanon for Saudi-Arabiens fejlslagne deltagelse i krigen i Yemen. Her støtter saudiaraberne regeringsstyrkers kamp mod iranskstøttede houthi-oprørere.

Hizbollah er en magtfuld shiamuslimsk politisk-militær milits, som støttes af Iran og Syrien. Hizbollah har i mange år haft en dominerende rolle i libanesisk politik.

Militsen kæmpede desuden på præsident Bashar al-Assads side i den blodige konflikt mellem Syriens styre og forskellige oprørsfraktioner.

De stærke politiske og religiøse spændinger i Libanon kan føre til en ny borgerkrig i landet.

Nasrallah sagde i sidste måned, at hans Hizbollah-bevægelse har 100.000 "trænede og bevæbnede" krigere til rådighed. Udmeldingen kom efter dødelige uroligheder i Beirut.

Her blev syv personer dræbt af skud, mens omkring 30 personer blev såret under en demonstration holdt i protest mod dommeren Tarek Bitar. Han leder efterforskningen af en stor eksplosion, der ramte havnen i Beirut i august sidste år.

Nasrallah sagde, at han valgte at afsløre antallet af libanesiske krigere i Hizbollahs hær "for at forhindre krig, ikke for at true med borgerkrig".

Sidste års kraftige eksplosion i Beirut kostede over 200 mennesker livet. Flere tusinde blev kvæstet. Den jævnede store dele af Beirut med jorden og forværrede landets dybe økonomiske og politiske krise.

Tragedien har ført til et vanskeligt opgør om Libanons politiske kultur, da det har vist sig næsten umuligt at få placeret et ansvar for ulykken.

/ritzau/Reuters