Kommentator: DF-formandskamp er mellem Støjberg og Messerschmidt

De to mest oplagte kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti er begge udfordret af retssager imod dem.

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, sagde, efter at Kristian Thulesen Dahl meddelte, at han vil trække sig som formand, at Messerschmidt selv "ville overveje" at stille op. (Arkivfoto).
Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, sagde, efter at Kristian Thulesen Dahl meddelte, at han vil trække sig som formand, at Messerschmidt selv "ville overveje" at stille op. (Arkivfoto). Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Hvorvidt det ekstraordinære årsmøde i Dansk Folkeparti, hvor der skal vælges en arvtager til Kristian Thulesen Dahl, bliver udskudt, kan få betydning for, hvem der bliver valgt som formand.

Det mener Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

Han mener, at det er snævret ind til at handle om Morten Messerschmidt eller Inger Støjberg. De har henholdsvis en ankesag i landsretten og en rigsret hængende over hovedet.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse skal mødes lørdag for at diskutere, om der skal indkaldes til ekstraordinært årsmøde.

Beslutter hovedbestyrelsen det, må der ifølge partiets vedtægter maksimalt gå to måneder før det bliver holdt.

- Inger Støjberg ville sådan set kunne nå det. Hendes sag bliver afgjort i midten af december. For Morten Messerschmidt er det noget mere vanskeligt, hans sag bliver først afklaret i slutningen af februar, som det ligger lige nu, siger Bent Winther.

Men Bent Winther mener ikke, at det er utænkeligt, at Morten Messerschmidt stiller op til et formandsvalg inden for de næste to måneder alligevel.

- Der er så stor opbakning til ham i partiet, og han er jo sådan set også næstformand. Han kan vælge at sige, at det er en sag, som ligger mange år tilbage, den er ikke så alvorlig og så videre, siger Bent Winther.

Fredag har Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, luftet ideen om at udskyde årsmødet overfor B.T.

Her lyder begrundelsen, at det netop skal ske for at bringe Morten Messerschmidt og Inger Støjberg i spil.

Bent Winther mener dog, at det muligvis også kan handle om, at Peter Kofod får en større chance for at blive formand, hvis årsmødet udskydes, og Messerschmidt eksempelvis ikke stiller op efter en dom.

Hvis Morten Messerschmidt og Inger Støjberg bliver dømt skyldige, kan det betyde, at begge må vinke farvel til Folketinget, hvis de samtidig bliver erklæret uværdige til Folketinget.

Det er Folketinget, der skal tage stilling til det spørgsmål.

Det kalder Bent Winther en "helt uoverskuelig situation" for Dansk Folkeparti, hvis partiet allerede har valgt en af dem som formand.

- Så kan man vælge at sige, at så står formanden udenfor Folketinget indtil næste valg. Og hvis man så bliver valgt, er man inde igen, siger han.

Men han mener også, at det er noget, der spiller ind i overvejelserne, inden hovedbestyrelsen skal mødes lørdag.

/ritzau/