Den klimavenlige julegavejagt er skudt i gang

Der bliver købt nye spillekonsoller, modetøj og køkkenudstyr i ugerne op til jul. Det gør ondt på klimaregnskabet, og ønsker man at mindske sin klimabelastning, kan genbrug være en vej at gå

Danskerne strømmer til butikkerne og stormagasinerne for at købe julegaver, men også genbrugsbutikker oplever et salgsboom i ugerne op til jul. Her er det Kirkens Genbrug i Holstebro, der viser mulige gaveidéer frem.
Danskerne strømmer til butikkerne og stormagasinerne for at købe julegaver, men også genbrugsbutikker oplever et salgsboom i ugerne op til jul. Her er det Kirkens Genbrug i Holstebro, der viser mulige gaveidéer frem. Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Ann-Sophie Jacobsen vil helst være gaveræset foruden i ugerne op til juleaften. De seneste år har hun derfor forsøgt at finde julegaver på loppemarkeder i nærheden af Helsingør, hvor hun bor med sin familie.

Tidligere har hun været heldig at finde jakker, trøjer og keramik, som hun ellers ikke ville have købt, hvis hun skulle give fuld pris.

”Det startede som en hobby, og der var det ikke et miljøhensyn. Men jo mere jeg fik smag for det, jo mere fyldte det. Og så går der lidt sport i, at man ikke køber nyt, men at man i stedet går på loppemarkeder og finder ting, man ikke ville kunne finde i butikkerne,” siger Ann-Sophie Jacobsen, som køber brugte julegaver til sin familie og tætte venner.

Op til jul flokkes danskerne i landets butikker og stormagasiner for at købe spritnye gaver til familie og venner, men med det store gaveindkøb følger også en stor klimaregning.

I butikkerne er hylderne nemlig fyldt med varer, som i mange tilfælde er produceret og importeret fra lande langt fra Danmark, fortæller Anders Damgaard, som er seniorforsker på DTU Miljø.

”Der er ingen tvivl om, at vi forbruger meget mere i julemånederne, så det er klart, at der er et merforbrug, som ellers ikke ville have været der, og det påvirker både miljøet og klimaet. Der er udledningen fra selve produktionen af gaverne, og så er der også transporten af dem til Danmark,” siger Anders Damgaard.

Det er dog muligt at mindske CO2-udslippet og samtidig holde fast i gavetraditionen. Genbrug er et godt alternativ, fortæller seniorforskeren, fordi det holder liv i produkter, som ellers ville blive smidt ud og brændt.

”Genbrug påvirker klimaet væsentligt mindre, så det er en oplagt måde at reducere CO2-aftrykket på,” lyder det fra Anders Damgaard.

Julegaver i genbrugsbutikken

Det lader da også til, at danskernes gavejagt i landets genbrugsbutikker de senere år er taget til. For spørger man Tina Donnerborg, som er chef for genbrug i Røde Kors, er antallet af kunder, som leder efter julegaver blandt brugte lysestager, kjoler og bøger, steget inden for få år.

”Vi kan se, at stadigt flere køber julegaver i vores butikker, og sidste år kunne vi se, at også gavekort til vores butikker blev en kæmpesucces. I december har salget altid været lavt, fordi folk primært har købt nyt, men de seneste år er det gået fremad,” siger hun og tilføjer, at salget i Røde Kors’ butikker i december 2018 til 2019 steg med 29 procent.

I Kirkens Korshærs butikker er det især brugskunst og isenkram, der bliver købt som julegaver. Og nogle køber ting, som de sætter et personligt præg på, for eksempel billedrammer, som de selv kan sætte fotografier i. Også Kirkens Korshær oplever, at flere går i genbrugsbutikker for at finde gaver op til jul.

”Det er blevet enormt populært, og det kommer til at ske i endnu højere grad fremover. Det hænger fint i tråd med, at det er blevet mere in og legalt at købe brugt. I gamle dage var det nærmest sådan, at man skulle have en Netto-pose med, så man kunne skjule, at man havde været i genbrugsbutikken. Sådan er det ikke i dag. Og så tror jeg, der er et tog, der hedder bæredygtighed, som flere hopper på,” siger Dorthe Egede Hansen, som er chef for Kirkens Korshærs 240 butikker.

Kirkens Korshær er selv hoppet med på bæredygtighedstoget, fortæller Dorthe Egede Hansen. Lige nu planlægger de en strategi, som ved hjælp af et fokus på bæredygtighed skal lokke flere kunder til genbrugsbutikkerne.

”Vi kommer til at tale ind i det, som vi ser i fremtiden. Jeg kan se, at der i de henvendelser, vi får fra skoler og uddannelsesinstitutioner, er en mægtig interesse for det. Vi har også brug for det, for vores penge går til socialt udsatte, og dem kommer der flere af,” siger hun.

Ifølge DBA’s egen årlige undersøgelse ”Genbrugsindekset” har knap 70 procent af danskerne lyst til at modtage en brugt gave til jul eller fødselsdag. Undersøgelsen viser også, at hver fjerde dansker har købt en genbrugsgave i løbet af de seneste 12 måneder.

Tal fra DBA viser, at iPhones, PlayStations og produkter fra for eksempel Georg Jensen og Royal Copenhagen er blandt de mest populære søgninger i ugerne op til jul.

Ingen skam at købe brugt

Det ændrer dog ikke på, at de fleste køber nyt til jul, men noget tyder på, at genbrugsgaver vil blive mere populære, fortæller John Thøgersen, som er professor i økonomisk psykologi og forsker i forbrugeradfærd på Aarhus Universitet.

”Vi har fået en helt anden holdning til genbrug. Genbrugsgaven kan have – og har haft – en negativ symbolik over sig. For det kan opfattes sådan, at hvis man giver noget brugt, giver man noget billigt, og så er man selv billig. Den historie er stort set væk. Genbrugsgaven har en anden symbolik, som handler om, at man har brugt en masse tid og har fundet noget unikt – og den fylder mere i dag,” siger han.

Hvorfor holdningen har ændret sig, er der flere forklaringer på, fortæller John Thøgersen. Genbrug har altid været et billigere alternativ, men i dag er det blevet nemmere at købe brugt på hjemmesider som for eksempel DBA og Trendsales, hvor private brugere forhandler tøj og sko.

Og en af de faktorer, som især har fået flere til at vælge brugte ting og sager, er, at bæredygtighed og klima betyder mere for flere.

”I et land som Danmark er befolkningen så veluddannet og socialt indstillet, at de fleste føler et ansvar for at beskytte kloden, og de allerfleste mennesker forstår budskabet bag genbrug. Så størstedelen af befolkningen har en forståelse af, at vi skal passe på jordens ressourcer, og det er den holdning, der har gjort, at stort set ingen har en negativ holdning til genbrug længere,” siger John Thøgersen.