Tysk fodboldstjerne blev vaccineskeptikernes helt. Nu vil han alligevel vaccineres

Den 26-årige tyske fodboldstjerne Joshua Kimmich har længe været et ikon for de mange tyske vaccinespektikere, da han tidligere har afvist at blive vaccineret. Nu er Kimmich kommet på andre tanker, og tyske medier kan ikke dy sig for at udvise en vis spydighed

26-årige Joshua Kimmich fra Bayern München har længe været vaccineskeptikernes store helt i Tyskland. Nu har han alligevel besluttet sig for at blive vaccineret. – Foto:
26-årige Joshua Kimmich fra Bayern München har længe været vaccineskeptikernes store helt i Tyskland. Nu har han alligevel besluttet sig for at blive vaccineret. – Foto:.

Joshua Kimmich har længe været enhver vaccineskeptikers store helt i Tyskland. Den 26-årige tyske fodboldstjerne fra klubben FC Bayern München fortalte i oktober, at han endnu ikke havde fået vaccinen mod coronavirus på grund af ”bekymringer” for mulige langtidsvirkninger. På det tidspunkt fortalte han til tv-stationen Sky Sports :

”Jeg er selvfølgelig klar over mit ansvar. Jeg følger alle hygiejneforanstaltninger og bliver testet hver anden eller tredje dag. Alle bør selv træffe beslutningen.”

Den tyske landsholdsspiller blev derefter sat i karantæne ved to forskellige lejligheder, efter at han havde haft kontakt med smittede personer, inden han selv fik virussen. Han er nu villig til at blive vaccineret mod coronavirus, rapporterede tyske medier i søndags. Til tv-stationen ZDF sagde han, at han ville lade sig vaccinere, og at han fortrød, at han ikke havde gjort det før.

”Det var bare svært for mig i det hele taget at håndtere min frygt og mine bekymringer, og derfor var jeg ubeslutsom i så lang tid,” sagde midtbanespilleren. I lyset af de tårnhøje infektionstal og overfyldte intensivafdelinger i Tyskland kan nyhedsmagasinet Der Spiegel ikke dy sig for at udvise en vis spydighed over for den unge midtbanespiller.

”Man skal nok ikke forvente for meget af en professionel fodboldspiller. Hvordan i alverden skal de stakkels fyre holde sig orienteret om komplekse ting som vacciner ved siden af træning, mesterskabskampe, omhyggelig pleje af deres hår og sociale mediekanaler? Og endda holde sig ajour med de seneste videnskabelige resultater?”, skriver Spiegel-journalist Markus Feldenkirchen i en kommentar.

Kimmich vidste ikke, at konsekvenserne af de nuværende vacciner var blevet observeret længe nok til at udelukke langtidsvirkninger. Han blev tilsyneladende heller ikke informeret om de faktiske mulige og undersøgte langtidsvirkninger af en corona-infektion, skriver journalisten. Men Kimmichs beslutning kan måske vække til eftertanke hos nogle få vaccineskeptikere, som hidtil har misbrugt ham som et figenblad for deres egen uvilje.

”Efter alle de vanvittige drejninger kunne Kimmich også i vaccinationsdebatten blive det, som han uden tvivl er på banen: en ledende figur. En ulveleder. Det ville være en forsonende afslutning,” skriver Feldenkirchen.

Fodboldspilleren er nu testet negativ, men er mærket af coronavirussen og vil ikke spille mere i dette kalenderår.

”Jeg har det meget godt, men jeg er endnu ikke i stand til at træne fuldt ud på grund af en lille infektion i mine lunger,” sagde han forleden ifølge tyske medier. Hans seneste kamp var den 6. november. Han har misset alle FC Bayern Münchens kampe i alle turneringer siden da.

På Twitter forholder mange sig skadefro til fodboldspillerens vaccineskepsis og efterfølgende sygdom. Men han har udvist styrke, mener Tysklands største avis, Bild .

”Kimmich demonstrerer suverænitet ved at indrømme og korrigere en fejlbedømmelse. Forhåbentlig vil hans budskab nå igennem til de uvaccinerede, som måske er blevet vildledt på dette område: Det er ikke en svaghed at skifte mening, men en styrke,” skriver avisen.

Avisen Rheinische Post er inde på noget af det samme. Nu skal Kimmich blive vaccinationsambassadør, lyder overskriften i en kommentar.

”Landsholdsspilleren Joshua Kimmich vil nu alligevel vaccineres. Det er en god nyhed. Det ville være en perfekt nyhed, hvis landets tidligere mest fremtrædende vaccineskeptiker kunne overtales til at stille sin holdningsændring i pandemibekæmpelsens tjeneste.”

Men alle er tabere i Kimmich-sagen, mener Alexander Kissler, som er Berlin-korrespondent for avisen Neue Zürcher Zeitung . I offentligheden har reaktionerne på Kimmichs legitime bekymring for vaccine svinget mellem hysteri og arrogance. Kimmich er blevet svinet til som en dårlig holdkammerat, en elendig rollemodel og en overbetalt egoist.

”Den dominerende offentlige interesse har ikke handlet om de motiver, der lå til grund for Kimmichs holdning, som han deler med et betydeligt mindretal af befolkningen. Men om at en person, der afviger, skal bankes tilbage i række og geled,” skriver Kissler.

Store dele af politikerne er blevet fremmedgjort over for deres egen opgave.

”Politik skal sikre, at staten fungerer, og at samfundet ikke falder fra hinanden. Begge dele lykkes næppe i denne pandemi. En vaccinationskampagnes succes afhænger ikke af, om en fodboldspiller bliver vaccineret, men af, om der hurtigt og nemt er tilstrækkelig vaccine til rådighed på et tilstrækkeligt antal steder. Kimmich er ikke ansvarlig for dette. Derfor har bemærkningerne ’Godt gået!’, som Kimmich nu får af politikerne, en fad smag,” skriver Alexander Kissler.