Hvad er meningen

BØGER: Svære emner beskrives let og elegant i Lene Andersens fascinerende bogprojekt om livets mening. Første bind er netop udkommet

Hvad i alverden foregår der? Det spørger man sig selv efter de første 25 finurlige, forrygende og fascinerende sider i bogen "Baade-Og".

Professor Pamfilia Severinsen udgiver i år 2035 manuskriptet til "Baade-Og", der er fundet på en antikveret laptop årgang 2001. Manuskriptet med undertitlen: "Hva har vi gang i? Hvordan hänger det sammen? Hvem er vi?", gengiver en hel dags samtale fra 2005 mellem en ung kvindelig journalist og en berømt tv-producent.

Med stort talent for samtidig at skrive underholdende og indholdsmættet, hvirvler forfatteren Lene Andersen læseren ind i et usædvanligt forsøg på at forklare, hvad i alverden der foregår. Hvorfor ser verden ud som den gør – hvis altså den ser ud, som vi tror, den gør? Og hvor er vi på vej hen?

Lene Andersen vil forklare sine måbende læsere, hvad det er for en verden af kompleksitet, som vi befinder os i. Og hvad vi som personer og samfund står overfor lige nu. Fortællingen om al tings sammenhæng sker i en underholdende dialog mellem den unge nysgerrige journalist Tenna Rasmussen og den meget vidende tv-producent Cornelius Magnussen, som på grund af et sammenbrud er indlagt på et psykiatrisk hospital. Præmissen for deres dagslange samtale er, at fremtiden kommer til at handle om valg og fravalg, og derfor er det afgørende at forstå, hvad vi har gang i.

Den filosofiske og alvidende tv-mand fortæller i første omgang om bioteknologi, computere, nanoteknologi, kaosteori, samfundsøkonomi, kompleksitetsteorier, skalefri netværk og meget mere.

Hører man til den nysgerrige type, der normalt bliver ør i hovedet ved at læse om den slags, så er "Baade-Og" en uundværlig bog. For det lykkes på forbilledlig pædagogisk og underholdende vis Lene Andersen at skære ind til kernen i nogle af tidens vigtigste indsigter og problemstillinger. Teorier, som ellers er vanskelige at forstå, bliver her til indholdsrig underholdning. Bogen tegner et velvalgt rids af helt centrale indsigter og problemstillinger ud fra naturvidenskaben og en stor kulturhistorisk viden.

Ambitionen er stor. Fra naturvidenskabens verden bevæger bogen sig ind omkring økonomi, kulturhistorie og religionerne for blandt andet at se på sammenhængen mellem tidshistorien og folks identitet. Hele tiden er der vingefang i bogens sprog og emner. Og Lene Andersen har en sjælden evne til at bruge den morsomme detalje til at sige noget mere generelt om sit emne. Som i afsnittene hvor hun bruger de sidste årtiers mode til at tegne et rammende billede af sammenhængen mellem vores tøjsmag og tidens skiftende fokus.

Lene Andersens skriveglæde og nysgerrighed er smittende. Bogens dialog foregår om mandagen og fylder 430 sider. Planen er, at Tenna Rasmussen og Cornelius Magnussen først holder op med at tale sammen, når de er nået til fredag. Der venter altså fire bøger til for at få beskrevet al tings sammenhæng.

Hatten af for projektet. I en uoverskuelig verden giver Lene Andersens bogprojekt dyb mening. Hun lukker med humor og indsigt op til en eftertænksomhed, der i den grad er brug for. Køb årets julegave nu og lad den gå på omgang indtil december. Det ville være synd at vente til juleaften.

Lene Andersen: Baade-Og. 427 sider. 299 kroner. Det Andersenske Forlag.

kultur@kristeligt-dagblad.dk