Israel går igen forrest som verdens corona-laboratorium ved at tilbyde fjerde vaccinestik

Efter at have fulgt de seneste ugers corona-smitte i Storbritannien og Danmark går Israel en ventet omikron-tsunami i møde med nye tiltag

En israelsk sundhedsplejerske forbereder en vaccine i et vaccinationscenter i Jerusalem den 22. december 2021.
En israelsk sundhedsplejerske forbereder en vaccine i et vaccinationscenter i Jerusalem den 22. december 2021. . Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix.

I snart to år har Israel været landet, alle andre holder øje med, når det gælder bekæmpelse af coronavirussen. Først vakte Israels næsten hermetiske nedlukning af samfundet i foråret 2020 opsigt. Siden blev Israels effektive smitteopsporing og det velfungerende sundhedsvæsen, der foretog titusinder af daglige tests, rollemodel for mange lande. Med indkøb af enorme mængder Pfizer-Biontech-vacciner i vinteren 2020-2021 og en hurtig vaccineudrulning fik Israel status som verdens corona-laboratorium. Herefter gik Israel forrest med at anbefale det tredje vaccinestik og vacciner til børn og unge.

Men siden de første tilfælde af smitte med omikron-varianten blev registreret i Sydafrika for godt halvanden måned siden, har Israel denne gang forsøgt at placere sig bagerst i køen for at vinde tid og ruste sig bedst muligt mod en smittebølge, der synes uundgåelig.

”Vi har vundet dyrebar tid,” sagde Israels premierminister, Naftali Bennett, i en tv-transmitteret tale i begyndelsen af denne uge.

Han henviste til, at Israel de seneste uger har forhindret rejser til og fra en lang række lande for at forsinke – ikke forhindre – omikrons udbredelse i Israel.

Og i det tidsrum har de israelske myndigheder blandt andet iagttaget omikrons opførsel i Danmark og Storbritannien.

”Estimater baseret på data fra Sydafrika og foreløbige resultater fra Storbritannien og Danmark viser, at raten af alvorligt syge vil være væsentligt lavere, måske tre gange lavere, sammenlignet med den tidligere delta-variant,” skriver dagbladet Haaretz.

Det er en mege t vigtig detalje set fra israelsk side, da antallet af smittede har været relativt højt i Israel under hver af de tidligere smittebølger. En detalje, der er med til at danne grundlag for den israelske regerings retningslinjer nu, hvor omikron-varianten rammer Israel som en tsunami med et forventet dagligt antal smittede på 50.000 inden for de kommende syv dage.

Den israelske handlingsplan over for omikron er, at det ikke er muligt at forhindre virussens udbredelse i samfundet, og at det derfor er særligt vigtigt at vaccinere børn og give ældre det fjerde booster-stik. Erfaringer fra andre lande viser, at især ældre vaccinerede rammes i mildere grad af omikron og dermed undgår hospitalsindlæggelse. Derfor godkendte Israels sundhedsmyndigheder for nylig et fjerde vaccinestik.

”Her til morgen har vi igangsat udrulningen af det fjerde vaccinestik på 1600 plejehjem landet over,” siger professor Nimrod Maimon fra Soroka-hospitalet i byen Beersheba til Israels militærradio.

”Det er vores pligt at beskytte befolkningen så godt som muligt. Derfor tilbyder vi nu et fjerde stik til den ældste del af befolkningen. Vi kommer til at leve side om side med omikron og andre varianter et godt stykke tid, og vaccinerne sikrer, at vi ikke skal lukke hele samfundet ned i tid og utide,” siger han.

Samtidig med at Israel tilbyder vaccine nummer fire, vil man de kommende uger kun tilbyde PCR-tests til personer, der har corona-lignende symptomer – ligesom anbefalingen også har været i Danmark siden omikron-variantens fremmarch.

Det israelske sundhedssystem er gearet til at teste omkring 200.000 om dagen, men man vil ikke være i stand til at teste en halv eller hel million dagligt. Derfor drosler man nu ned på den del af kampen mod coronavirussen og lader store dele af befolkningen teste sig selv med antigen-kviktest, som er mindre pålidelig. Det skaber forvirring.

”Israels omikron-strategi giver mening, men det ligner stadig en rodebutik,” skriver journalist Anshel Pfeffer i Haaretz.

I modsætning til tidligere premierminister Benjamin Netanyahu er hans efterfølger, Naftali Bennett, stærk modstander af en corona-nedlukning af samfundet af hensyn til landets økonomi. Men ikke alle mener, at det er forsvarligt at sætte sin lid til, at vaccinerne vil virke, og at omikron måske ikke rammer så hårdt som delta-varianten.

Brigadegeneral Reli Margalit, der er ansvarlig for det israelske militærs corona-enhed, advarer således om, at ”omikron kan få sundhedssystemet til at kollapse”.

”Lad os bare sige, at indlæggelsesraten er halvt så høj som under delta-varianten. Alligevel taler vi om, at mange flere forventes at blive smittet,” siger han til avisen Yediot Aharonot.

De israelske sundhedsmyndigheder anslår, at omkring en fjerdedel af Israels ni millioner store befolkning vil blive smittet med omikron.