Nato-allierede siger nej til russiske krav i Ukraine-krisen

Udenrigsministre søger fælles holdning til trussel. Frankrig har forbehold og ønsker mere dialog med Rusland.

Ruslands aggressive handlinger undergraver Europas sikkerhedsorden, sige Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg på et pressemøde fredag, efter at Nato-landenes udenrigsministre har afholdt videomøde om Ukraine.
Ruslands aggressive handlinger undergraver Europas sikkerhedsorden, sige Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg på et pressemøde fredag, efter at Nato-landenes udenrigsministre har afholdt videomøde om Ukraine. Foto: Johanna Geron/Reuters.

Natos generalsekretær advarer fredag efter et udenrigsministermøde i alliancen om, at der er en reel risiko for, at Rusland invaderer Ukraine.

- Risikoen for en konflikt er reel. Ruslands aggressive handlinger undergraver Europas sikkerhedsorden, siger Jens Stoltenberg på et pressemøde.

Natos 30 medlemslande, heriblandt Danmark, står forenet over for Ruslands militære trusler mod Ukraine. Sådan lød det forinden fra USA's Nato-mission i Bruxelles.

- Udenrigsministrene i alle Nato-landene bekræftede vores enhed som svar på russiske aggressioner mod Ukraine, lød det.

Udenrigsministrenes samtaler blev holdt som et videomøde.

Mødet fandt sted forud for et møde mandag med russiske diplomater i Natos hovedkvarter i den belgiske hovedstad. Her ventes Rusland at fremsætte hårde krav for at lette Ukraine-krisen. Krav som USA og Nato ventes at afvise.

Rusland har i ugevis haft 100.000 eller flere soldater på den anden side af Ukraines nordlige og østlige grænse. Det har udløst frygt for, at Rusland planlægger en invasion af den tidligere sovjetrepublik.

Præsident Vladimir Putin krævede i december garantier for, at det provestlige Ukraine aldrig bliver medlem af Nato.

Det afviser Stoltenberg kategorisk, at Rusland kan kræve.

Putin har også krævet, at Nato trækker styrker væk fra Polen, de baltiske lande og andre områder, som Sovjetunionen styrede med hård hånd indtil kommunismens sammenbrud i 1989.

Men ifølge nyhedsmediet AFP er der ikke fuld enighed i Nato om, hvordan man skal håndtere krisen. Frankrig ønsker, at man taler sig til rette med Rusland.

- Rusland tilbyder os en dialog, og det må vi ikke være bange for, selv om ikke alle de forslag, som Rusland har lagt på bordet, er acceptable, siger en frank regeringskilde.

Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkevics, skrev lidt forinden på Twitter, at Nato ikke vil gå på kompromis med sine principper og værdier.

Nato og USA har tidligere sagt, at de ikke vil svare militært igen på et russiske angreb i Ukraine.

Men EU og USA truer med at ramme Putin og Rusland hårdt, hvis de gør alvor af at angribe Ukraine. Blandt andet ved at lukke for Ruslands adgang til at flytte penge mellem banker.

/ritzau/Reuters