Fagforbund kalder hjemsendelse af Lars Findsen en overreaktion

Spionchefen blev renset for mistanke af hemmelig kommission efter 15 måneders hjemsendelse.

"Vanvittig". Det er Lars Findsens reaktion på sigtelsen om lækage af statshemmeligheder. Bemærkningen faldt i en pause i et retsmøde forleden og er det eneste, pressen har kunnet viderebringe. Sigtelsen holdes hemmelig af en dommer. Men fagforbundet Djøf
"Vanvittig". Det er Lars Findsens reaktion på sigtelsen om lækage af statshemmeligheder. Bemærkningen faldt i en pause i et retsmøde forleden og er det eneste, pressen har kunnet viderebringe. Sigtelsen holdes hemmelig af en dommer. Men fagforbundet Djøf . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Regeringens optræden i sagen om en mistanke om ulovlige forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste kritiseres også af fagforbundet Djøf.

Blandt andre spionchef Lars Findsen endte med at være hjemsendt i 15 måneder, mens sagen blev undersøgt af en hemmelig kommission.

- Det var ude af proportioner, siger Tomas Therkildsen, der er administrerende direktør i fagforbundet.

Han lægger vægt på, at Lars Findsen i den lange periode var afskåret fra at kommentere den kritik, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne havde rejst, og som blev endevendt af kommissionens tre landsdommere.

Hjemsendelsen skete i august 2020. Kommissionens resultat blev offentliggjort 13. december sidste år.

Der var intet at bebrejde Lars Findsen eller andre. De blev renset for de beskyldninger, som en eller flere whistleblowere havde fremført overfor tilsynet.

Men få dage inden havde PET anholdt Findsen og tre andre mænd i en sag om mulig lækage af statshemmeligheder.

Også i denne sammenhæng er han afskåret fra at give sin forklaring offentligt. Han er varetægtsfængslet, og sigtelsen er hemmelig for offentligheden.

Fra flere sider er regeringen blevet kritiseret for en alt for brutal reaktion på kritikken fra tilsynet.

To historikere med kendskab til de hemmelige tjenester, Morten Heiberg og Rasmus Mariager Mølgaard, har i et debatindlæg i Politiken forleden omtalt forløbet: Regeringen "slagtede" ledelsen, skriver de, og hjemsendelsen betegnes som "hovedløs".

I Djøf siger Tomas Therkildsen om hjemsendelsen:

- Man kunne i stedet have omplaceret Lars Findsen, mens kritikken blev undersøgt.

- Man gør det ekstremt svært for vedkommende at vende tilbage til en videre karriere, når der er sket en hjemsendelse i så lang tid.

Djøfs opfordring til åbenhed i straffesagen omkring sigtelserne og Lars Findsens version skal ses i sammenhæng med det forudgående forløb, lyder det fra direktøren.

- Men vi respekterer selvfølgelig, at en dommer har kigget på det, siger Tomas Therkildsen.

Han erindrer ikke, at Djøf tidligere har kommenteret håndteringen af en konkret straffesag mod et medlem.

Lars Findsen blev anholdt 8. december. Det skete i Københavns Lufthavn, da han vendte hjem fra en rejse til Skopje, har Weekendavisen oplyst. Byretten varetægtsfængslede ham dagen efter. Senest er fængslingen blevet forlænget til 4. februar.

I en pause i et retsmøde 10. januar kaldte han sagen for "vanvittig".

/ritzau/