Avisledere: Forslag om forbud mod tobakssalg skaber ulighed

Et forslag om at forbyde visse generationer at købe tobak bliver kritiseret på lederspalterne torsdag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede tirsdag regeringens sundhedsreform. En del af reformen går på et forslag om tobaksforbud.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede tirsdag regeringens sundhedsreform. En del af reformen går på et forslag om tobaksforbud. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Regeringens forslag om at forbyde salg af tobak til personer født i 2010 eller senere mødes med skepsis i flere af avisernes ledere torsdag.

Et sådant forbud bør først være aktuelt, efter at alt andet er forsøgt, skriver Politikens leder blandt andet.

I stedet bør regeringen overveje højere afgifter som et oplagt våben, lyder det.

JydskeVestkystens ansvarshavende chefredaktør Peter Orry stemmer i. Ifølge ham bør staten ikke tage vare på danskernes sundhed.

- Man må håbe, at 2010-idéen lider en hurtig død, når politikerne forhandler, skriver han.

Forslaget er en del af regeringens udspil til en kommende sundhedsreform. Et udspil, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede tirsdag.

Med reformen vil regeringen forebygge, at kommende generationer begynder at ryge. For at nå det mål erklærer regeringen sig villig til at tage markante midler i brug.

I Kristeligt Dagblad anerkender lederen det mål. Som avisen peger på, er "rygning uden sammenligning den aktivitet, der slår flest danskere ihjel", med 13.000 rygerelateret dødsfald om året.

Ifølge avisen er forslaget dog en besynderlig måde at dele folk op på.

- Det bryder fundamentalt med det grundlovssikrede princip om lighed for loven, skriver avisens debatredaktør, Johannes Henriksen.

Også Informations lederskribent Kristian Villesen fremhæver, at regeringens plan vil skabe en ulighed.

Ligesom Politikens leder foreslår Villesen at hæve priserne yderligere.

- Hvis tobak bliver tilstrækkeligt dyrt, vil det automatisk få færre unge til at begynde at ryge, skriver han.

B.T.'s leder kalder regeringens forslag for "lige dele rystende og nedslående". Lederen foreslår, at overdreven brug af tobak såvel som alkohol og usund mad bør bekæmpes med forebyggelse - ikke med forbud.

Forslaget har også mødt politisk modstand, siden det blev præsenteret. De borgerlige partier i Folketinget afviser det, ligesom De Radikale heller ikke synes særlig godt om idéen.

/ritzau/