Den første ukrainer har fået opholdstilladelse efter særlov

Udlændingestyrelsen har fredag givet den første flygtende ukrainer ophold i Danmark efter ukrainerloven.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er meget glad for, at den første flygtende ukrainer nu har fået opholdstilladelse efter ukrainerloven. (Arkivfoto)
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er meget glad for, at den første flygtende ukrainer nu har fået opholdstilladelse efter ukrainerloven. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Der er nu givet den første opholdstilladelse efter den såkaldte ukrainerlov.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet fredag eftermiddag i et opslag på Twitter.

Tilladelsen er blevet givet af Udlændingestyrelsen.

Onsdag blev ukrainerloven vedtaget i Folketinget efter få dages forhandlinger. Hensigten med loven er hurtigt at kunne give flygtende ukrainere lov til ophold, arbejde og skolegang i Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger i Twitter-opslaget, at han er meget glad for, at den første opholdstilladelse nu er givet.

- Med en tilladelse i hånden kan ukrainerne hurtigt få adgang til bolig, job og skolegang.

- Nu står vi over for den største integrationsopgave i årtier. Der bliver brug for, at hele det danske samfund løfter i flok, siger Tesfaye.

Regeringen meldte indledningsvist ud, at omkring 20.000 ukrainere ville flygte fra den russiske invasion af hjemlandet til Danmark.

Udlændinge- og integrationsministeren har dog sagt, at regeringen forventer, at der kan komme "markant flere" end de 20.000.

Tesfaye og regeringen har mødt kritik for, at det lige nu tager for lang tid for de flygtende ukrainere at søge opholdstilladelse i Danmark.

En opholdstilladelse kræver, at man udfylder en ansøgning og bestiller tid til at få taget fingeraftryk på et af fire borgerservicecentre.

De ligger i Aalborg, Aarhus, Odense og Næstved.

Tirsdag åbner yderligere to centre. Et i København og et i Aarhus, fortalte Tesfaye tidligere fredag.

Han kunne også fortælle om andre tiltag, der skal sætte skub i processen.

- Jeg er også selv utålmodig, og jeg vil gerne have, at ukrainerne hurtigst muligt får en opholds- og en arbejdstilladelse.

- Derfor udvider vi nu åbningstiderne, kalder folk på arbejde om aftenen og i weekenden og udvider også med et par ekstra steder i landet, hvor man kan søge opholdstilladelse, lød det fra Tesfaye.

/ritzau/