Lokalnyt: Dansk delfin får sin egen bog, et udsigtstårn vakler, og Kalundborgs børn maler byen gul

Kristeligt Dagblad har samlet tre historier fra det lokale Danmark

Lokalnyt: Dansk delfin får sin egen bog, et udsigtstårn vakler, og Kalundborgs børn maler byen gul
Foto: Guldborgsund Kommune, Steen Gosvig.

Delfinen Luca har fået sin egen udgivelse. Det er tidligere friluftsvejleder Lena Storm fra Vile i Salling, der har skrevet bogen ”Luca - en delfin i Limfjorden”. Hun fik nemlig i efteråret 2020 et nært forhold til dyret fra sin havkajak ud for Sundby på Mors.

”Nogle gange var der sort på havnen af mennesker, der ville se den, men selv mødte jeg Luca en dag, jeg var ude i havkajak. Jeg ville have været lykkelig for at se rygfinnen på 300 meters afstand, men den kom helt hen og kiggede op på mig. Jeg kommer næsten til at hyle, når jeg fortæller det,” siger Lena Storm, som har skrevet bogen for at formidle viden om enlige delfiner, som er sårbare, hvis de interagerer for meget med mennesker. Flere delfiner er således blevet ramt af både, de kendte og var vant til at følge.

Uanset hvor Luca befandt sig, opdagede den altid, når Lena Storm satte kajakken i vandet, fortæller hun.

”Men jeg tog ikke ud hver dag. Jeg måtte tøjle mig, for jeg skulle ikke være lige så stor en del af dens liv, som den var af mit. Jeg ville gøre det, der var bedst for den,” siger hun.

Ikke alle var så hensynsfulde, og selv om forfatteren nødigt vil kritisere nogen, så hun indimellem, hvordan ”folk i våddragter væltede rundt i hovedet af den.”

Bogen om Luca ender ikke lykkeligt, eftersom den unge hun-delfin druknede under isen i Limfjorden februar 2021. Til gengæld har Luca altså fået et skriftligt eftermæle. Bogen forhandles i JyllandsAkvariet, i Hurup samt Lemvig Boghandel. På nettet skulle den kunne købes fra i denne eller næste uge.

Der er gået svamp i udsigten

Turister er pjattede med udsigt, og i de seneste år er der blevet opført flere udkigsposter i landskabet, blandt andet det 45 meter høje Camp Adventure Skovtårn i Gisselfelds skove ved Haslev på Sjælland og det 25 meter høje Marsk Tower i Marsk Camp ved Skærbæk i Sønderjylland.

I Marielyst på Falster har der også stået et udsigtstårn - i en mere beskeden højde - på torvet, men der er gået svamp i det. Og tårnet, der er formet som et sømærke, er spærret af, så folk ikke falder ned. Nu har Guldborgsund Kommune fundet de 3.3 millioner kroner, det koster at opføre et nyt sømærke-udkigstårn i galvaniseret stål.

Det er rigtigt mange penge, erkender Annemette S. Johnsen, der er formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget i kommunen.

”Men Marielyst er rigtigt glade for udsigtstårnet, fordi det er med til at få turister til at opholde sig på torvet, så vi har vurderet, at det har så stor en betydning for turismen, at vi gerne vil beholde det,” siger hun. Fotoet af sømærke-tårnet er taget inden svampeangrebet.

Kalundborg maler byen gul

Når Tour de France-feltet kører igennem Kalundborg på Vestsjælland den 2. juli, er byen allerede malet gul. Det sørger byens børnehavebørn for, eftersom de er blevet udstyret med morgenfruefrø, muld og potter, så der kan forspires flere end tusinde gule morgenfruer, som skal plantes ud i byen.

”Så finder vi en dag, hvor alle børnene kan komme ud og plante deres morgenfruer i grøfter og foran butikker,” siger citychef hos handelsstandsforeningen Vores Kalundborg, Svend-Erik Kristensen, som også oplyser, at der, når feltet kører gennem byen, vil der blive spurt til pointtrøjen ved Kalundborg Ekspertradio. Ligesom der vil være cykelløb i Kordilgade for de mindste på løbecykler og tour de trehjulet for dem på to til fem år.

Ruten gennem Danmark er fordelt på tre etaper, som cykelrytterne skal igennem fra den 1. til den 3. juli.