SF kræver ministersvar efter voldsom udvisningsvideo

Støttepartiet SF stiller sig nu op i rækken af partier, der vil have ministeren på banen i sag om udvisning.

Carl Valentin (SF) vil have en forklaring på, hvad der skete, da en iransk kvinde blev tvangsudsendt.
Carl Valentin (SF) vil have en forklaring på, hvad der skete, da en iransk kvinde blev tvangsudsendt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En video af magtanvendelse over for en iransk kvinde, som tirsdag skulle udvises til Iran, får nu også SF til at kræve svar fra udlænding- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Det fortæller SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, torsdag.

- Jeg synes, det er svært præcist at vurdere, hvad der sker i denne her video. Men jeg synes, det ser meget voldsomt ud.

- Nogle af de beskyldninger, der har været, er jo også meget alvorlige. Derfor er det vigtigt for mig at få opklaret, hvad der er foregået.

- Derfor har vi også bedt ministeren om at redegøre for forløbet og de påstande, der kommer, siger ordføreren.

Videoen er delt af flygtningehjælpsorganisationen Trampolinhuset. Trampolinhuset hævder på baggrund af anonyme kilder, at den iranske kvinde blev bedøvet mod sin vilje, da hun blev ført bort for at blive udvist.

Det er de anklager, Carl Valentin henviser til. Det har Hjemrejsestyrelsen dog afvist over for Ritzau:

- Nordsjællands Politi har over for Hjemrejsestyrelsen oplyst, at omstændigheder i forbindelse med den ledsagede udsendelse førte til, at politiet benyttede den fornødne magtanvendelse for at gennemføre udsendelsen.

- Og at der i forbindelse med den ledsagede udsendelse ikke blev indgivet nogen former for medicin til den pågældende kvinde eller de to børn.

Carl Valentin siger, at man ikke kan sige, at han ikke har tillid til politiet. Men at han og partiet alligevel vil have sagen undersøgt yderligere.

- Når politiet siger, de ikke har brugt en bedøvende indsprøjtning, så gør det selvfølgeligt indtryk.

- Men der er også anonyme øjenvidner, der siger det modsatte. Jeg kan ikke vurdere, hvem der har ret i denne her sag, siger Carl Valentin.

- Det eneste, jeg kan gøre, er at sikre mig, at det bliver taget meget alvorligt af regeringen. For jeg ved ikke, hvad der er op og ned.

Frie Grønne og Alternativet har varslet, at de vil indkalde ministeren til samråd om sagen.

Hjemrejsestyrelsen oplyser torsdag til TV 2, at kvinden er tilbage i Danmark efter at være kommet til skade under turen. Kvinden skadede sig selv med en flaske, da hendes fly skulle mellemlande på vejen til Iran, skriver TV 2.

/ritzau/