SDU-professor anklages for seksuel og religiøs chikane af studerende

En tidligere ph.d.-ansøger har stævnet en professor fra SDU for religiøs og seksuel chikane. Både professoren og universitetet afviser anklagerne.

SDU Syddansk Universitet i Odense.
SDU Syddansk Universitet i Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Syddansk Universitet og en af stedets professorer er blevet stævnet af en tidligere ph.d.-ansøger. Hun mener, at den pågældende professor fra forskningsgruppen, der arbejder med åndelighed og eksistentielle spørgsmål i forbindelse med sygdom, har udsat hende for religiøs og seksuel chikane. Det fortæller DR.

Kvinden er i dag sygemeldt med svær psykisk sygdom efter det, som en speciallæge i psykiatri kalder for "systematisk manipulerende og grænseoverskridende adfærd - grænsende til hjernevask" under ansættelsesforløbet. Anklagen i stævningen lyder på chikane, som både professoren og universitet afviser.

Den religiøse chikane involverede ifølge stævningen en religiøs hvervningsproces hos professoren, hvor kvinden skulle acceptere og læse religiøse budskaber fra den nyreligiøse bevægelse, professoren tilhører. Bevægelsen beskrives af Brian Arly Jacobsen, religionssociolog ved Københavns Universitet, som en "kult", hvilket han understreger ikke er nogen negativ beskrivelse i den faglige definition.

Foruden den religiøse chikane hævder kvindens fagforening, Yngre Læger, i stævningen, at professoren har chikaneret ph.d.-ansøgeren seksuelt. DR citerer stævningen:

"Professoren gav således ved flere lejligheder på fysiske møder udtryk for, at der var en særlig forbindelse mellem ham og Hanne, og at de var mere end bare venner, at de havde en særlig "connection", at deres relation kunne "boble", og at Hanne var "dejlig", sidstnævnte samtidig med at professoren lagde en hånd på Hannes skulder."

Professoren tager ifølge DR afstand fra alle påstande.

"Jeg tager fuldstændig afstand fra de påstande, som stævningen indeholder, og er selvsagt dybt berørt af situationen. Jeg har aldrig i mit professionelle virke haft nogen klagesag og genkender på ingen måde det billede, der her tegnes af min person," skriver professoren i et skriftligt svar.

I stævningen anklages Syddansk Universitet for at være ansvarlig for chikanen, men det afviser dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU Ole Skøtt over for DR.

"SDU tager denne type sager meget alvorligt og har derfor fået foretaget en undersøgelse med bistand fra Poul Schmith/Kammeradvokaten. SDU har fortsat fuld tillid til professoren. Han har vores fulde opbakning," udtaler Ole Skøtt i et skriftligt svar.