Med alderen bliver vi mere rummelige over for andres tro, viser ny forskning

For første gang har forskere påvist, at menneskets forhold til tro udvikler sig gennem hele livet. For størstedelen medfører alderen en større rummelighed over for andres religioner, lyder konklusionen

Blandt de adspurgte – hvoraf nogle identificerer sig som troende og andre som ikke-troende – har forskerne fundet, at størstedelen blev mere åbne over for det religiøse budskab og ikke mindst andre menneskers tro med alderen.
Blandt de adspurgte – hvoraf nogle identificerer sig som troende og andre som ikke-troende – har forskerne fundet, at størstedelen blev mere åbne over for det religiøse budskab og ikke mindst andre menneskers tro med alderen. . Foto: Kåre Gade.

For mange religiøse er troen et fast holdepunkt, man kan læne sig op ad i en omskiftelig verden. Men faktisk er menneskets syn på egen og andres tro slet ikke en så fasttømret og uforanderlig størrelse, som man umiddelbart kunne tro.

I et nyt studie gennemført af forskere fra Bielefeld University i Tyskland og University of Tennessee i USA har man undersøgt, hvordan vores syn på tro ændrer sig i løbet af livet. Og det viser sig, at forholdet til religion udvikler sig mere end forventet. Længe har man formodet, at den enkeltes tro primært udvikler sig frem til tidspunktet, hvor vedkommende træder over tærsklen til voksenlivet, siger en af forskerne bag studiet, Heinz Streib, ifølge forskningsmediet forskning.no. Han har sammen med øvrige forskere fra de to universiteter fulgt og interviewet hundredvis af amerikanere og tyskere gennem et årti, hvor respondenterne ad flere omgange er blevet spurgt ind til deres værdier, tro, relationer og livshistorie.

Blandt de adspurgte – hvoraf nogle identificerer sig som troende og andre som ikke-troende – har forskerne fundet, at størstedelen blev mere åbne over for det religiøse budskab og ikke mindst andre menneskers tro med alderen. Og selvom den modsatte tendens gjorde sig gældende for en betragtelig del af de interviewede, der altså blev mindre rummelige med tiden, er resultaterne alligevel opsigtsvækkende. Studiet er nemlig angiveligt det første til videnskabeligt at påvise, at vores forhold til tro udvikler sig gennem hele livet.

Astrid Krabbe Trolle er religionssociolog på Roskilde Universitet. Hun påpeger, at der kan være forskel på, hvordan forholdet til religion udvikler sig hos tyskere, amerikanere og danskere. Til trods for det mener hun, at forskningen også er interessant for os herhjemme.

"Resultaterne er overraskende, fordi man i forskningen ellers har haft en ide om, at vi som individer har en værdikerne, der skabes i barndommen, og som ikke ændrer sig synderligt gennem livet. Men nyere undersøgelser fra Danmark viser, at hvis man følger individer over tid, så er der store udsving i deres værdier. Det ændrer sig faktisk meget mere, end vi hidtil har troet."

På den måde supplerer forskningen fra Tyskland og USA nogle af de bemærkelsesværdige forskningsresultater, man er ved at gøre sig herhjemme. Astrid Krabbe Trolle forklarer, at mange generelt vil blive mere rummelige og ydmyge, efterhånden som de stifter familie og engagerer sig mere i samfundet. Alligevel har hun svært ved at tro, at ældre danskere skulle være mere åbne over for mennesker med andre religioner, end de yngre generationer er. Hun påpeger, at mange skandinaviske undersøgelser modsiger netop det.

Ikke desto mindre synes Astrid Krabbe Trolle, at de tyske og amerikanske resultater peger på noget interessant ved den generelle viden om individers forhold til religion; nemlig, at vi reelt ved meget lidt.

"Konklusionen må være, at der er rigtig mange forskelligartede bevægelser, når vi undersøger individuel religiøsitet. Det er meget, meget svært at lave teori over det, fordi det er så komplekst. Men som forskere bliver vi alligevel ved med at prøve. På den måde er det ret fedt, at forskerne her har fundet noget nyt. Passer det så, at de ældre generationer er mere tolerante over for andre religioner? Tja, det kan man så diskutere.”