En presset Macron bløder op på pensionsfronten før anden valgrunde

Emmanuel Macrons føring i meningsmålingerne er svundet ind, og for at imødekomme vælgerne vil han ikke længere stå helt så hårdt på en højere pensionsalder.

Emmanuel Macron førte mandag valgkamp i det nordlige Frankrig. Med sig havde han løfter om at lempe lidt på pensionsplanen.
Emmanuel Macron førte mandag valgkamp i det nordlige Frankrig. Med sig havde han løfter om at lempe lidt på pensionsplanen. Foto: Lewis Joly/Ritzau Scanpix.

- Vi er nødt til at arbejde mere, sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron kort og godt på et valgmøde i marts.

Der var medvind i meningsmålingerne, da han på det tidspunkt lancerede sin valgkamp.

Han lå godt til fem år mere ved magten og turde derfor rulle en stor reformplan ud.

Blandt andet skulle pensionsalderen hæves.

Fremover skal de fleste franskmænd ikke længere regne med at kunne trække sig tilbage i en alder af 62, hvis det står til Macron.

Gradvist skal pensionsalderen hæves, så den i 2030 når 65, mener han, hvis der skal være råd til samme velfærd.

- Dem, der siger, at vi kan bevare systemet, som det er nu, lyver for dig, lød det fra Emmanuel Macron.

Men efter den første runde af præsidentvalget, der fandt sted søndag, står han ikke længere helt fast på den knap så populære plan om at få franskmændene til at arbejde længere.

Den politiske midtsøgende præsident fik godt nok flest stemmer og skal i direkte duel med Marine Le Pen i anden runde.

Men i de seneste meningsmålinger er han kun et mulehår foran sin udfordrer.

Måske er det derfor, at præsidenten nu har slebet kanterne af sine pensionsambitioner.

- Jeg er klar til at ændre tidsplanen og sige, at vi ikke nødvendigvis skal lave reformen før 2030, hvis jeg får en fornemmelse af, at folk er for urolige, sagde Macron mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han er også klar til at tale om, at pensionsalderen måske kun skal løftes til 64 år i stedet for 65, siger han.

Der skal "bygges en konsensus", som Macron formulerer det ifølge nyhedsbureauet AFP.

I et interview med en lokal nordfransk avis, Voix du Nord, kritiserer han sin modstander, Marine Le Pen, for at være en "demagog", der siger "det, folk gerne vil høre".

Men Macron anerkender også, at han er stærkt udfordret af Le Pen på højrefløjen, som fik næstflest stemmer i første runde foran Jean-Luc Mélenchon fra venstrefløjen.

- Jeg har ikke tænkt mig at lade, som om ingenting er sket. Jeg har hørt budskabet fra dem, der stemte på ekstremerne - herunder dem, der stemte på fru Le Pen, sagde Macron mandag ifølge AFP.

- I ved godt, at folk stemmer på mig for at stoppe hende, men jeg vil gerne overbevise folk, tilføjede han og luftede muligheden for flere velfærdstiltag i sit valgprogram.

Macron har også nævnt, at det kan være, pensionsspørgsmålet skal afgøres ved en folkeafstemning.

Marine Le Pen har dog ikke tænkt sig at lade vælgerne glemme Macrons oprindelige forslag, som han i øvrigt også fremlagde i 2020, men måtte droppe igen.

- Franskmændene er meget kloge. Alle ved, at det her er et kneb fra Emmanuel Macron for at få venstrefløjsstemmerne over på sin side, eller i hvert fald formilde dem, siger Le Pen til radiostationen France Inter ifølge AFP.

- I virkeligheden er pension ved 65 hans besættelse. Det er det eneste, han nogensinde har talt om.

Le Pen vil omvendt bevare pensionsalderen ved 62 og sætte den ned til 60 for dem, der begyndte på arbejdsmarkedet som 20-årige.

De to kandidater mødes til en tv-debat onsdag i næste uge forud for anden valgrunde, der finder sted om søndagen, den 24. april.

/ritzau