Hans Engell: Biskop-kritik af Rwanda-planer får ingen vinger

Tilfældige og sene indspark fra biskopper i politiske diskussioner har svækket deres rolle, mener Hans Engell.

Hans Engell: Biskop-kritik af Rwanda-planer får ingen vinger
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Det får næppe nogen politisk konsekvens, at fem biskopper i Jyllands-Posten kritiserer planer om at sende asylansøgere til Rwanda for at være ukristelige, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Det skyldes både den rolle, som kirken spiller i Danmark, og den måde ledende præster forvalter kirkens position, mener han.

- Men det er ikke sådan, at biskopperne i Danmark har nogen særlig autoritet, siger Hans Engell.

- Det er heller ikke sådan, at de danske biskopper har nogen særlig form for indsigt på udlændingeområdet, som gør dem i stand til at vurdere det her anderledes end andre.

Regeringen har forsøgt at overtale et land udenfor EU - her er Rwanda ofte nævnt som en mulighed - til at tage imod asylansøgere.

Planen er, at asylansøgere skal befinde sig i lejre i dette eller disse lande, mens deres sag behandles.

En lov, der blev vedtaget sidste sommer, gør det muligt for Danmark at overføre asylansøgere til et såkaldt tredjeland, mens deres sag behandles.

Men ifølge biskopperne i Viborg, Lolland-Falster, Roskilde, København og Ribe er det forkert at udlicitere medmenneskelighed på den måde.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger til Jyllands-Posten, at han er glad for debatten, men mener at biskoppernes kritik rammer ved siden af.

Og det bliver nok noget nær toppen af, hvad biskopperne får af reaktioner fra Folketinget og regeringen:

- De vil notere sig, at biskopperne mener et eller andet. Men det er der jo mange mennesker, der gør, siger Hans Engell.

Ifølge kommentatoren har ledende præster selv været med til at "devaluere" eller fortynde effekten af deres appeller ved vælge sine kampe tilsyneladende tilfældigt og ofte med en vis forsinkelse.

- Man kan undre sig over, at det er den type sager, vi hører fra biskopperne, siger Hans Engell.

- Tager vi Ukraine: Selv om det har været en del af prædikerne i påsken, så er det jo ikke sådan, at biskopperne i fælles flok har ytret sig.

- Så det er lidt tilfældigt, hvornår de danske biskopper mener, at de skal nedkomme med en udtalelse om et eller andet.

Ifølge Hans Engell falder biskoppernes kritik også på et sent tidspunkt, da regeringens planer har været kendt længe.

/ritzau/