Mette Frederiksen er på vej hjem fra Ukraine

Hun har meddelt, at Danmark øger sit bidrag til militært udstyr og våben til Ukraine med 600 millioner kroner.

Spaniens premierminister, Pedro Sanchéz (tv.), besøgte sammen med Mette Frederiksen torsdag den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj (th.).
Spaniens premierminister, Pedro Sanchéz (tv.), besøgte sammen med Mette Frederiksen torsdag den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj (th.). Foto: Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er på vej hjem fra Kyiv i Ukraine. Det skriver hun på Facebook.

Hun har torsdag under sit besøg i Ukraine, der er i krig mod Rusland efter den russiske invasion 24. februar, blandt andet besøgt Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Svært at fortælle om det hele. Putin efterlader sig et spor af ødelæggelse og død, skriver Frederiksen med henvisning til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Jeg har set boligblokke, som aldrig igen bliver til at bo i. Børnehaven, der blev ramt i et russisk angreb. Kørt på veje, som er gennemhullede. Og set det ene familiehus efter det andet med sprængte vinduer, ingen gavl eller helt ødelagt. Jeg lytter til fortællingerne om drab, krigsforbrydelser og tortur, skriver hun.

Danmark øger sit bidrag med 600 millioner danske kroner, sagde Mette Frederiksen tidligere torsdag på et pressemøde i den ukrainske hovedstad.

Det bringer det samlede danske våbenbidrag op på over en milliard kroner. Det er uvist, hvilke våben der er tale om.

Hun er den første skandinaviske leder til at besøge Ukraine efter krigens begyndelse.

Statsministeren udtalte desuden, at Danmark foruden våben fremover vil hjælpe Ukraine med minerydning og selve genopbygningen af landet.

På Facebook beskriver hun situationen i Ukraine som meningsløs.

- For to måneder siden levede millioner af ukrainske familier et helt almindeligt liv. Som du og jeg. Nu er manden i uniform, og mange kvinder og børn er sendt på flugt.

- Det ukrainske folks lidelser må aldrig blive hverdag for os andre. I dag har jeg lovet mere hjælp militært. Og mere hjælp humanitært. Men behovet vil være der i lang tid.

- Krigen på vores eget kontinent er og bliver en fælles sag. Og jeg er stolt over, hvor meget vi danskere hjælper. Tak for det, skriver Frederiksen.

/ritzau/