Morgensamling: Indonesiske forhandlere advarer om madolie-priser på himmelflugt

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Indonesien forbyder efter al forventning eksport af palmeolie fra på torsdag. Dermed risikerer priserne på vegetabilsk olie at stige til op over skyerne. Palmeolie bruges til at fra kage til kosmetik.
Indonesien forbyder efter al forventning eksport af palmeolie fra på torsdag. Dermed risikerer priserne på vegetabilsk olie at stige til op over skyerne. Palmeolie bruges til at fra kage til kosmetik. Foto: Lim Huey Teng/Reuters/Ritzau Scanpix.

Vi lever i en konstant foranderlig verden. Lige som man tror, at det ikke kan blive vildere, så ryger priserne på madolie endnu højere i vejret, og der dukker kænguruer op i Indien. Læs med her for at få et nemt overblik over nogle af det seneste døgns vigtige overskrifter.

Aldrig har verden brugt så mange penge på våben

Første overskrift dækker over en tankevækkende nyhed i dagens Kristeligt Dagblad. Sidste år brugte verdens lande samlet set 14.556 milliarder på militære udgifter. Det er 0,7 procent mere end i 2020 og 12 procent mere end i 2012. USA brugte i 2021 markant flest penge på sit militær, da det stod for 38 procent af verdens samlede militære udgifter.

I går havde supermagten igen pengepungen fremme, da USA's udenrigsminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin lovede at støtte det krigshærgede Ukraine og 15 allierede lande med fem milliarder kroner. Heraf 2,3 milliarder kroner til Ukraine, som blandt andet skal bruges til mere avancerede våben i kampen mod Rusland.

Musks Twitter-opkøb udstiller konflikt om ytringsfrihed

En anden, der har haft den helt store pengepung fremme, er mangemilliardæren Elon Musk. Udover at have stiftet elbilsvirksomheden Tesla og SpaceX, der arbejder med rumfart, kan verdens rigeste mand nu også skrive "ejer af Twitter" på sit cv. I går aftes blev det nemlig meldt ud, at der var nået en aftale om at sælge det sociale medie til Elon Musk for 44 milliarder dollars, svarende til næsten 307 milliarder kroner.

Opkøbet udstiller en ny konflikt om ytringsfrihed i USA, hvor særligt Demokraterne er bange for, at Musk vil løsne grebet om indholdskontrollen på det sociale medie. For hvad vil verdens rigeste mand med et dysfunktionelt socialt medie i krise? Læs Kristeligt Dagblads USA-korrespondents nyhedsanalyse her.  

Indonesien forbyder eksport af palmeolie

Indonesien er på verdensplan den største leverandør af palmeolie, men ikke ret meget længere. Fra torsdag varsler landet forbud mod eksport af palmeolie, og det kan forårsage endnu et prischok på vegetabilske olier, der i forvejen er steget med 23 procent bare i marts. "Himlen vil være grænsen for priserne på madolie nu," siger en forhandler fra et globalt handelsfirma for madolie til Reuters.

Beslutningen er taget for at beskytte Indonesien mod mangel på madolie og stigende priser. Et uventet hårdt slag for verdensmarkedet, der har stærkt brug for alternativer til russisk og ukrainsk solsikkeolie.

TikTok og Stinger-missiler. Sådan ser hverdagen ud for unge ukrainere

Nogle andre, der godt kunne bruge et alternativ, er tre unge kvinder fra Ukraine, som har fortalt deres historie om livet før og under krigen til Politiken. I 2021 boede de i Kyiv. Nu er livet med pride-parade, technofester og litteraturfestivaler byttet ud med geopolitik og Stinger-missiler, men der er stadig plads til at grine af fyre, der sender latterlige beskeder og lave dansevideoer på det sociale medie TikTok. Fik du ikke læst baggrunden i Kristeligt Dagblad om, hvem ukrainerne egentlig er, så kan du her læse ti ting, du bør vide om dine nye naboer.

Færre minoriteter i medierne, flere i uddannelse

Bor man i et udsat boligområde, så er der større og større sandsynlighed for, at ens nabodatter går på en videregående uddannelse. Det gør nemlig 42 procent af 29-årige kvinder fra udsatte områder med baggrund i Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet, viser en opgørelse fra 2019. Det svarer til gennemsnittet for den generelle befolkning på 44 procent. Tallet er vokset fra ni procent i 2000.

Tallene afspejler sig dog ikke i, hvem medierne ringer til for at få en kommentar. En ny rapport viser, at der er færre minoritetsborgere repræsenteret i aviser og tv-nyhedsudsendelser end for fem år siden.

Underligt, at russerne virker uforberedte på hackerkaos

Kampen mod Rusland udkæmpes også bag computerskærmen. En nørdet hær af pro-ukrainske hackere har siden slutningen af februar hacket sig ind i en lang række russiske systemer for at skabe ravage. Angiveligt er både Ruslands atomagentur Rosatom, censurmyndigheden Roskomnadzor og Ruslands ortodokse kirke blandt ofrene.

Thomas Lund-Sørensen, tidligere chef for Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste, siger til Politiken, at han er overrasket over, at russerne ikke er bedre forberedte, fordi der relativt nemt bliver hevet store datamængder ud. Moskva er voldsomt generet og anklager USA for at stå bag "cyberkrigen" ført af de anonyme provokatører.

Slovenien siger nej tak til Trump-glad politiker

Det tager tydeligvis ikke mange dage at samle en hærskare af hackere. Hvor lang tid tager det at starte et nyt parti, overhale den siddende statsminister og selv snuppe den regerende kappe? For forretningsmanden Robert Golob: tre måneder. Med 34,5 procent af stemmerne mod den siddende statsministers 24 procent til søndagens parlamentsvalg i Slovenien står venstrefløjspolitikeren til at blive landets næste statsminister. Især landets unge var motiveret til at stemme imod den tidligere statsminister, Trump-støtten Janez Jansa. I alt gik 18 procent flere slovenere til stemmeurnene end i 2018, så stemmeprocenten denne gang lå på 70 procent.

Kænguruer i Indien

Ja, du læste rigtigt. Tre kænguruer er fundet i den indiske stat Vestbengalen, skriver New York Times. Hvordan de er havnet der, vides ikke, men de er højst sandsynligt smuglet ind for at blive brugt som eksotiske kæledyr - et fænomen, Indien har store problemer med. Måske gemmer der sig stadig flere kænguruer i skovene, i hvert fald er de første tre opdaget ved, at lokale har meldt bud efter vildtbetjente, efter de begyndte at spotte dyr i skovbrynet, som de aldrig havde set før.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.