Forbehold afholder Danmark fra militær fredsbevarelse i Bosnien

Soldater fra 22 lande udgør en militær EU-mission i Bosnien-Hercegovina. Udenrigsminister Jeppe Kofod ser gerne, at Danmark har mulighed for at deltage.

Ved udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ankomst til EU-militærbasen nær Sarajevo i Bosnien-Hercegovina blev den danske nationalmelodi afspillet efterfulgt af EU og Natos hymne under en parade.
Ved udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ankomst til EU-militærbasen nær Sarajevo i Bosnien-Hercegovina blev den danske nationalmelodi afspillet efterfulgt af EU og Natos hymne under en parade. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Med stive blikke og bjerge i baggrunden står omkring 30 soldater og lytter til lyden af "Der er et yndigt land" på Camp Butmir i Bosnien-Hercegovina.

På venstre overarm pryder et flag deres uniform. Der er soldater fra Tyrkiet, Irland, Østrig og Rumænien. Men ingen danske flag.

Anledningen til, at Danmarks nationalmelodi afspilles på en militærbase på Balkan, er et besøg af udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Står det til ham, skal det være muligt, at en uniform med Dannebrog på siden kan gøre de i alt 19 andre uniformer i den fredsstabiliserende Eufor-mission i Bosnien-Hercegovina selskab.

Det fortæller Jeppe Kofod under et besøg hos den militære EU-mission nær hovedstaden Sarajevo, hvor omkring 1200 soldater fra 22 lande har base.

Men det kræver en afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet, der skal til folkeafstemning 1. juni.

- I dag har vi ikke muligheden for at skabe stabilitet her på Balkan ved at deltage i en EU-ledet mission, hvis vi ønsker det fra Folketinget og regeringens side. Det synes jeg, vi skal have mulighed for, siger Jeppe Kofod.

Han begrunder regeringens ønske om, at danskerne stemmer ja til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet med, at "Danmark skal være med til at tage ansvar".

- Jeg tror, at det bliver endnu mere vigtigt i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

Danmarks forsvarsforbehold betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som vedrører forsvarsområdet.

Soldater under EU-flag har siden 2004 været i Bosnien-Hercegovina for at håndhæve den over 26 år gamle fredsaftale, Dayton-aftalen, der kom i stand efter krigen i landet i starten af 1990-tallet.

En af de soldater er Seamus Shannon, kaptajn i den irske hær og talsperson for Eufor-missionen.

Han fortæller, at det primære ansvar for sikkerheden og stabilitet i landet er hos landet selv.

- Vores job er at støtte dem. Vi patruljerer landet for at demonstrere EU’s engagement i at støtte landet, siger Seamus Shannon.

Patruljerne sker både i store militærkøretøjer og såkaldte fodpatruljer, hvor soldaterne blot bærer håndvåben. Desuden er et mindre antal soldater spredt ud i 17 byer i landet, hvor de fungerer som forbindelse- og observationsenheder.

Grundet den internationale sikkerhedssituation blev EU-styrken på Camp Butmir fordoblet fra 600 til 1200 mand i februar. Og inden for en uge kan styrken forøges til 3500 mand, hvis det er nødvendigt.

- Det var et forebyggende tiltag for at demonstrere, at Eufor hurtigt kan indsætte soldater til missionen.

For ud over krigen i Ukraine er gamle spændinger også blusset op i Bosnien-Hercegovina.

Den prorussiske serbiske nationalist Milorad Dodik har pustet til krigsfrygten igen i landet. Han er en af landets tre sidestillede præsidenter og repræsenterer serberne. De andre to er valgt af henholdsvis kroaterne og bosniakkerne i landet.

Han kræver større selvstyre for den serbiske befolkning og vil give serberne i landet deres egen hær, efterretningstjeneste og retssystem.

Før besøget på militærbasen holdt Jeppe Kofod samtaler med den bosniske udenrigsminister, Bisera Turkovic.

Hun pointerede efterfølgende, at regeringen er "meget bekymret" for sikkerheden i Bosnien-Hercegovina og i resten af Balkan-regionen.

- Vi ser meget gerne, at der kommer flere internationale soldater. Også gerne danske, hvis det bliver en mulighed, siger Bisera Turkovic.

Eventuelle danske soldater i landet - hvis forbeholdet fjernes, og Folketinget siger ja - vil dog ikke komme til et land, hvor der affyres skud.

- I øjeblikket er situation sådan, at det er noget af det sidste, vi tænker på, siger Seamus Shannon.

/ritzau/