Ukraine vil dirigere naturgas væk fra udbryderrepublikker

Gasledningen, Ukraine vil omdirigere, transporterer næsten en tredjedel af Europas import af russisk naturgas.

Ukraine vil lukke for et transitpunkt på en enorm naturgasledning, som transporterer næsten en tredjedel af den naturgas, som Europa importerer fra Rusland.

Det oplyser det ukrainske energiselskab GTSOU.

GTSOU har bedt Rusland om at lukke for gassen langs Sokhranivka-ruten, som blandt andet går igennem udbryderrepublikken Luhansk.

Luhansk har i længere tid været kontrolleret af russiske styrker og prorussiske separatister.

Ifølge GTSOU's administrerende direktør, Serhij Makohon, er Rusland begyndt at omdirigere naturgas til de to udbryderrepublikker Donetsk og Luhansk. De to regioner udgør tilsammen Donbas-området.

Makohon fremlagde ikke umiddelbart noget bevis på, at russisk naturgas blev omdirigeret.

Gazprom - det russisk statsejede selskab, som har monopol på landets eksport gennem naturgasledninger - siger imidlertid, at det i praksis ikke er muligt at flytte strømmen af naturgas længere mod vest, som GTSOU har foreslået.

GTSOU foreslår at omdirigere naturgassen, så den flyder gennem Sudzja-ledningen. Den løber gennem den russiske by Sudzja, inden den krydser over grænsen til den ukrainske by Sumy.

Sumy er ifølge den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW) under ukrainsk kontrol.

Ukraine har bedt Rusland om at lukke for gassen langs Sokhranivka og begrundede det med, at der er tale om en force majeure-situation.

Gazprom siger dog, at det ikke har set noget bevis på, at der skulle være tale om en force majeure-situation, og oplyser, at det stadig agter at levere naturgas for at opfylde sin pligt over for de europæiske købere.

En force majeure er en situation, som en virksomhed ikke har kontrol over. Det kan for eksempel være en krig eller en naturkatastrofe.

/ritzau/Reuters