Paradokset: Venstre kan spænde ben for Hjort i FE-sag

Hele Folketinget skal indvies i tiltalen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). Sådan lyder det fra flere partier, men kravet kan paradoksalt nok betyde, at han må vente længere på at få den frikendelse i retten, han selv forventer

Claus Hjort Frederiksen har selv de seneste dage åbent gentaget sin forklaring om, at sagen udelukkende handler om udtalelser, han tidligere offentligt har fremsat i medierne om det såkaldte kabelsamarbejde, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har haft med den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.
Claus Hjort Frederiksen har selv de seneste dage åbent gentaget sin forklaring om, at sagen udelukkende handler om udtalelser, han tidligere offentligt har fremsat i medierne om det såkaldte kabelsamarbejde, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har haft med den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Skal der rejses en straffesag mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger i den såkaldte FE-sag? En forbrydelse der kan give helt op til 12 års fængsel.

Rigsadvokaten indstillede torsdag til justitsminister Mattias Tesfaye (S), at der rejses en tiltale ved domstolene, men det kan først ske, når Claus Hjort Frederiksens immunitet som folketingsmedlem er blevet ophævet. Derfor har justitsministeren indkaldt partierne til et møde mandag for at drøfte det videre forløb. Da sagen vedrører hemmelige oplysninger, vil justitsministeren umiddelbart ikke fortælle alle 179 folketingsmedlemmer, hvad tiltalen går ud på, kun enkelte medlemmer fra hvert parti. De må så fortælle medlemmerne i deres respektive partier, hvad de mener, de bør stemme. Ministeren frygter, at de fortrolige oplysninger vil nå ud til hele offentligheden, hvis alle folketingsmedlemmer orienteres.

Det har rejst et ramaskrig både til højre og venstre for regeringen. Flere partier understreger, at de ikke vil stemme i blinde om den alvorlige sag.

Men kommer de til at gøre det?

Claus Hjort Frederiksen har selv de seneste dage åbent gentaget sin forklaring om, at sagen udelukkende handler om udtalelser, han tidligere offentligt har fremsat i medierne om det såkaldte kabelsamarbejde, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har haft med den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Oplysninger om det kom dog allerede frem i offentligheden, da den amerikanske NSA-spion, Edward Snowden i 2013 hoppede af og fortalte om samarbejdet i både New York Times og Information. Claus Hjort Frederiksen har siden bekræftet eksistensen af samarbejdet i flere interviews, senest i et med Søren Lippert i TV2 News i midten af december 2021. Ved den lejlighed sagde han selv, at han ville være forsigtig, fordi han har kunnet risikere at komme i fængsel for at udtale sig.

Forud for det gik et længere forløb, hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne i en pressemeddelelse i august 2020 kritiserede Forsvarets Efterretningstjeneste skarpt - en kritik, som imidlertid senere blankt blev afvist af en undersøgelseskommission. Trods det blev chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen og flere medarbejdere i FE i december sidste år sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger, altså samme overtrædelse, som Claus Hjort Frederiksen er sigtet for.

Han har allerede meddelt, at han ikke stiller op til næste valg, så når han er ude af Folketinget, vil sagen mod ham under alle omstændigheder kunne føres. Så er han ikke længere dækket af immunitet som folketingsmedlem.

Det er det store dilemma for særligt Venstre og de øvrige borgerlige partier. De har en stærk mistanke om, at der bag hele sagen ligger et alvorligt magtmisbrug fra regeringens side. 

Henrik Hoffmann-Hansen

Lige netop her gemmer sig et af de større paradokser. Nemlig at Claus Hjort Frederiksen på den ene side selv er interesseret i at få renset sit navn med en frifindelse i en retssag så hurtigt som praktisk muligt - og på den anden side, at han risikerer, at der slet ikke rejses en sag, hvis hans immunitet ikke ophæves nu. Eller at afgørelsen som minimum trækker ud, hvis sagen først rejses efter næste valg.

Det er det store dilemma for særligt Venstre og de øvrige borgerlige partier. De har en stærk mistanke om, at der bag hele sagen ligger et alvorligt magtmisbrug fra regeringens side. Det øjner de en chance for at afsløre, hvis det kommer frem, at tiltalen faktisk kun vedrører de offentlige udtalelser fra Claus Hjort Frederiksen, som han selv siger.

Når oppositionspartier nu med støtte fra venstrefløjen kræver, at tiltalen gøres kendt for hele Folketinget, vil den nuværende justitsminister sige, at det ikke kan lade sig gøre, da risikoen for læk af fortrolige informationer er for stor. Hvis et politisk flertal på mandag alligevel står fast på, at de ikke vil stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, uden at hele Folketinget orienteres direkte, kan sagen ikke rejses, før der har været holdt valg.

For regeringen er risikoen ved den løsning, at de borgerlige partier i en valgkamp vil angribe Socialdemokratiet hårdt for at begå justitsmord på en politisk modstander. Det vil Socialdemokratiet have svært ved at forsvare sig imod, da man ikke kan sige ret meget uden at bryde den fortrolighed, man nu insisterer så hårdt på.

Claus Hjort Frederiksen selv er overbevist om, at han bliver frikendt i retten. Oplysningerne om kabelsamarbejdet med USA har som nævnt været offentligt kendt siden 2013, og han mener kun at have udtalt sig om kendt viden. Spørgsmålet er, om det er så enkelt. Som tidligere forsvarsminister har han kunnet udtale sig med en særlig vægt, og måske kan det betragtes som skadeligt for Danmarks fremtidige samarbejde med USA og andre allierede, at en tidligere minister overhovedet siger noget om fortrolige samarbejdsforhold, også selv om de allerede skulle være ude i offentligheden.

Det er nok et af de centrale spørgsmål, retten kommer til at forholde sig til, hvornår den så end kan begynde sit arbejde.

Dette er en politisk analyse.