Udviklingsminister svarer på kritik: Danmarks eksempel skal gerne smitte

Unicefs generalsekretær i Danmark skrev i avisen den 18. maj: "Stop nu med at bruge udviklingsbistand herhjemme. Tænk, hvis strategien smitter", men det er netop idéen, mener udviklingsministeren

Vi bruger midler fra udviklingsbistanden til at hjælpe flygtninge fra Ukraine på dansk jord, skriver Flemming Møller Mortensen. Her ses ukrainske skoleelever på Langeland.
Vi bruger midler fra udviklingsbistanden til at hjælpe flygtninge fra Ukraine på dansk jord, skriver Flemming Møller Mortensen. Her ses ukrainske skoleelever på Langeland. . Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix. .

Susanne Dahl, generalsekretær i Unicef Danmark, kritiserer d. 18. maj her i Kristeligt Dagblad den praksis for at opgøre præasyludgifter som udviklingsbistand, som skiftende regeringer har fulgt i 30 år, og som senest er blevet aktuel i forbindelse med ankomsten af flygtninge fra Ukraine her i Danmark. Hendes bekymring er, at denne praksis ”smitter”, altså breder sig fra Danmark til andre lande.

For det første vil jeg gerne sige, at det ikke er nemt at omprioritere udviklingsbistand for to milliarder kroner, som et bredt flertal i Folketinget stemte for, da man vedtog Ukrainer-loven. For jeg er meget bevidst om, at verdens ubalancer ikke er blevet mindre af, at Rusland har invaderet Ukraine.

Det ændrer dog ikke på, at det ligger fuldstændigt inden for linjerne af vores udviklingspolitiske strategi, "Fælles om Verden", at vi vil bruge udviklingsbistand på at hjælpe flygtninge i deres nærområde. Nu er Danmark selv blevet nærområde til et land i krig. Derfor bruger vi også midler fra udviklingsbistanden til at hjælpe flygtninge fra Ukraine på dansk jord.

Derudover vil jeg gerne imødegå det indtryk, at Danmark skulle være et dårligt eksempel, som risikerer at ”smitte” andre lande. Intet kan i min opfattelse være længere fra sandheden. Tværtimod ville det være utrolig positivt, hvis resten af verden kiggede Danmark over skulderen og lod sig inspirere af vores eksempel og satte mindst 0,7 procent af deres BNI af til udviklingsbistand.

Hvis bare alle EU-lande, der er medlemmer af OECD’s udviklingskomité-DAC, havde fulgt Danmarks eksempel i 2020, ville det alene have betydet mere end 175 milliarder kr. ekstra i udviklingsbistand.

Så kan det godt være, at nogle lande i henhold til OECD-DAC-direktivet ville omprioritere midler i de første 12 måneder til flygtningemodtagelse i lighed med eksempelvis Danmark, Norge og Sverige i den aktuelle situation med flygtninge fra Ukraine. Men bundlinjen ville stadig være, at den samlede udviklingsbistand ville være steget markant.

Derfor mener jeg, at vi alle bør krydse fingre for, at det danske eksempel er yderst smitsomt. For der er brug for, at flere løfter et større ansvar i verden.

Flemming Møller Mortensen er udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S).