Forfatteren er i modvind, men efter 25 år er Harry Potter stadig nummer 1

Forfatteren J.K. Rowling er de seneste år blevet kritiseret, men ifølge ny rapport topper hendes berømte hovedværk stadig blandt 12-15-årige danske børn

Harry Potter-bøgerne har i mere end et årti ligget i børnenes top-10 over yndlingsbøger.
Harry Potter-bøgerne har i mere end et årti ligget i børnenes top-10 over yndlingsbøger. Foto: Morten Voigt.

De seneste par år er forfatteren J.K. Rowling kommet i modvind. Hun er blevet kritiseret for sine ytringer om transkønnede og sin fremstilling af tykke mennesker, og litteraturforskere har beskrevet, hvordan hendes bøger rummer stereotyper om race.

Men hvis forfatteren er på vej til at blive cancelled af en mere woke tidsånd, så gælder det på ingen måde hendes hovedværk, bøgerne om Harry Potter, som fylder 25 år i dag, og som stadig er den allermest populære bogserie blandt de 12-15-årige.

Det fremgår af en ny rapport, "Børn og unges læsning 2021", som peger på, at Harry Potter-bøgerne i mere end et årti har ligget i top 10 over børnenes yndlingsbøger, og som både i 2017 og 2021 var nummer 1. Ingen serie har til dato formået at bevare sin popularitet i samme omfang som bøgerne om den unge troldmandselev.

“Harry Potter er et rigt udfoldet univers, som har alt fra et godt plot til kærlighed og spørgsmål om identitet. Bogen rører både ved kostskoleromanen og fantasy, og derfor rammer den enormt bredt blandt børn og unge,” siger Thomas Illum Hansen, forskningschef ved University College Lillebælt Erhvervsakademi og Professionshøjskole og medforfatter til rapporten.

Til forskernes spørgsmål om, hvorfor de unge læser Harry Potter, spænder svarene vidt. Nogle fremhæver, at bøgerne viser, at “lige meget om man er rig eller fattig, så kan man godt være noget og blive til noget”. Andre er glade for, at man kan læse bøgerne både på dansk og engelsk.

Forskerne har også undersøgt digitaliseringens indflydelse på læse-hitlisterne, og her er det en fordel, at der rundt om bøgerne findes et stort digitalt univers med film, spil og aktiviteter.

Også blandt gymnasieelever er den 25-årige Harry Potter i topform på trods af, hvad der måtte have været af kritik af hans skaber, J.K. Rowling, siger Mischa Sloth Carlsen, forperson i Dansklærerforeningen for det almene gymnasium og HF:

”Min erfaring er, at når man beder gymnasieelever om at tale om en stor læseoplevelse, så vil de ofte nævne Harry Potter, for det er noget, som de kan huske, at de har læst. Bøgerne er god litteratur, som fortryller læserne med historier om magi, krig og de store spørgsmål i tilværelsen og ikke mindst om venskaber,” siger hun.

Kritikken af J.K. Rowling tager afsæt i et tweet, hun skrev i 2020, hvor hun ironiserede over brugen af formuleringen "mennesker der menstruerer". "Jeg er sikker på, at der findes et ord for dem. Hjælp mig, en eller anden. Wumben? Wimpund? Woomud?" skrev hun i en fingeret søgen efter ordet women, kvinder.

Også i senere debat har Rowling med sin insisteren på, at mennesker enten er den mand eller den kvinde, de er født som, mødt kritik, og samtidig er hendes bøger også kommet i woke-søgelyset, oplyser Sarah Mygind, adjunkt og børnelitteraturforsker ved Aarhus Universitet.

"Forskningslitteraturen er begyndt at kigge på Harry Potter med de briller, om teksten var tænkt diverst nok, da den blev skrevet," siger forskeren, der blandt andet nævner en helt ny bog, "Harry Potter and the Other", hvor to amerikanske forskere undersøger, hvordan race og multikultur har det i den "wizarding world", der er omkring Harry Potter.

Sarah Mygind tilføjer, at J.K. Rowling har forsøgt at komme dele af kritikken i møde og skrive sit værk ind i den nuværende tidsånd, blandt andet ved at erklære en af bogens centrale personer, troldmanden Dumbledore, homoseksuel, hvilket ikke fremgik, da hun skrev de syv bøger i 1997-2007:

"Der er ingen tvivl om, at modtagelsen af Harry Potter som værk er en anden end for 25 år siden, men intet tyder på, at Harry Potters popularitet blandt danske unge er faldende."