Tilsyn har stoppet kontrol af militær efterretningstjeneste

Forsvarsministeren skal afklare strid mellem FE-kommissionen og Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Landsdommer Michael Kistrup er formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Han efterlyser et svar fra forsvarsministeren om, hvad tilsynet må og ikke må i sin kontrol af FE. (Arkivfoto).
Landsdommer Michael Kistrup er formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Han efterlyser et svar fra forsvarsministeren om, hvad tilsynet må og ikke må i sin kontrol af FE. (Arkivfoto). Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix.

Der sker for tiden ingen kontrol af Forsvarets Efterretningstjenestes indhentning af såkaldte rådata.

Det tilsyn, der har til opgave at tjekke indsatsen, besluttede i vinter at stoppe op, fremgår det af en redegørelse, som er offentliggjort mandag.

Dels har Tilsynet med Efterretningstjenesterne midlertidigt indstillet alle igangværende kontroller. Og dels har tilsynet besluttet ikke at iværksætte nye kontroller.

Opbremsningen skyldes, at der er opstået tvivl om, hvad tilsynet må beskæftige sig med i sin rolle som vagthund, fremgår det af redegørelsen.

Forhistorien er, at tilsynet i 2020 slog alarm over mulige lovbrud i FE efter henvendelser fra en whistleblower.

Regeringen reagerede ved blandt andet at hjemsende den daværende chef for FE, Lars Findsen. Samtidig blev tre landsdommere fra Vestre Landsret bedt om at undersøge mistanken bag lukkede døre.

I december sidste år rensede kommissionen imidlertid Lars Findsen og andre personer. Konklusionen var, at der ikke var noget at kommet efter.

Åbenbart har de tre landsdommere en grundlæggende anden forståelse af tilsynets rolle og kompetence end tilsynet, som i øvrigt ledes af en landsdommer fra Østre Landsret, nemlig Michael Kistrup.

Tilsynet har i februar i år bedt forsvarsministeren om at få en afklaring. Men den er endnu ikke modtaget, fremgår det af redegørelsen.

Heri står også, at afklaringen kan få store konsekvenser:

"Tilsynet har i den forbindelse henledt forsvarsministerens opmærksomhed på de konsekvenser, som FE-kommissionens beretning - efter tilsynets vurdering - kan få for den uafhængige kontrol af FE", skriver tilsynet.

Såfremt FE-kommissionens forståelse af FE-loven får et nik fra ministeren, vil tilsynets kontrol blive svækket.

I øvrigt fortæller redegørelsen noget om intensiteten af FE's kig i rådata. Angiveligt blev der foretaget omkring 1,5 million søgninger i rådata sidste år.

Et forholdsvist lille antal rettede sig mod personer hjemmehørende i Danmark. 156 tilfælde blev kontrolleret. Heraf var ti uberettigede, fordi hverken FE selv eller PET havde fået en dommerkendelse.

/ritzau/