EU-miljøministre vil med importkrav komme skovrydning til livs

Ifølge miljøminister Lea Wermelin bærer også Danmark ansvar for skovrydning, når soja og olie importeres.

Verdens største regnskov, Amazonas, der dækker store dele af Sydamerika, er i høj grad genstand for skovrydning. (Arkivfoto).
Verdens største regnskov, Amazonas, der dækker store dele af Sydamerika, er i høj grad genstand for skovrydning. (Arkivfoto). Foto: Ricardo Oliveira/Ritzau Scanpix.

Når EU importerer kaffe, kakao og palmeolie, må det ikke være på bekostning af træer og skove.

Det er budskabet fra EU's miljøministre.

De nåede tirsdag eftermiddag til enighed om at indføre strengere regler for import af produkter, der er forbundet med skovrydning.

Ifølge den danske miljøminister, Lea Wermelin (S), bærer EU en stor del af ansvaret for skovrydning i verden, når EU-landene importerer alt fra sojabønner til oksekød.

- Vores fodaftryk er globalt, så det skal vores naturpolitik også være. Derfor gør vi det nu ulovligt at købe og sælge produkter, der er associeret til skovrydning og skovforringelse, siger hun i en pressemeddelelse.

Med de nye krav må de førnævnte produkter fremover kun omsættes på EU's indre marked eller eksporteres, hvis de lever op til særlige kriterier.

Det betyder, at produktet skal være fri for skovrydning og skovforringelse og overholde lovgivningen i producentlandet.

Desuden skal de være omfattet af en særlig erklæring.

Erklæringen skal indeholde informationer om produktionslandet og geografiske koordinater for de jordområder, hvor varen er produceret.

- Det nytter ikke noget, at vi løfter pegefingeren over for for eksempel sydamerikanske lande i internationale sammenhænge og samtidig selv bidrager aktivt til en fortsat efterspørgsel efter produkter, som har ført til, at verdens skove forsvinder, siger Lea Wermelin.

Mellem 1990 og 2016 blev 1,3 millioner kvadratmeter skov i verden ryddet. Det svarer til 30 gange Danmarks areal.

Forslaget er en del af EU's grønne pagt. Den skal sikre, at der ikke bliver udledt CO2 i 2050.

EU's miljøministre blev enige om forslaget på et møde i Luxembourg tirsdag eftermiddag.

Herefter går forslaget videre til forhandlinger med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen, inden forslaget kan træde i kraft.

/ritzau/