Estisk ekspræsident er blandt gæsterne til Ellemanns bisættelse

Omkring 300 personer er inviteret til tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens bisættelse.

Jakob Ellemann-Jensen, søn af Uffe Ellemann-Jensen og Venstres formand, ankom som en af de første til Holmens Kirke.
Jakob Ellemann-Jensen, søn af Uffe Ellemann-Jensen og Venstres formand, ankom som en af de første til Holmens Kirke. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Estlands tidligere præsident Toomas Hendrik Ilves er blandt de inviterede gæster til tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensens bisættelse tirsdag fra Holmens Kirke i København.

Det fremgår af en deltagerliste fra Venstre.

Inden sin død planlagde Uffe Ellemann-Jensen selv bisættelsen. Heriblandt hvem der skulle inviteres.

De omkring 300 gæster er primært personer, som Uffe Ellemann-Jensen havde en eller anden form for tæt relation til. Enten personligt eller professionelt.

Det er ikke helt tilfældigt, at en ekspræsident fra Estland er med. Da Uffe Ellemann-Jensen døde 18. juni, gav det nemlig også genlyd i de baltiske lande Estland, Letland og Litauen.

Netop i de baltiske lande har Uffe Ellemann-Jensen en helt speciel plads i landenes historie. Han spillede således en central rolle i landenes selvstændighed og genopbygningen efter Sovjetunionens fald.

Som udenrigsminister stod Uffe Ellemann-Jensen i spidsen for, at Danmark som det første land i verden genoprettede de diplomatiske forbindelser med de tre lande. Ambassadørerne fra de tre lande er også til stede i kirken.

De to tidligere statsministre Anders Fogh Rasmussen og Poul Nyrup Rasmussen er ligeledes blandt gæsterne.

Anders Fogh Rasmussen afløste Uffe Ellemann-Jensen som Venstres formand i 1998 kort tid efter folketingsvalget, hvor sidstnævnte ikke blev statsminister.

Socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen var politiske rivaler i 1990'erne. Og det var Poul Nyrup Rasmussen, som kunne blive siddende i Statsministeriet i 1998 efter en hård og tæt valgkamp mod Uffe Ellemann-Jensen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i sin egenskab af netop statsminister. Henrik Dam Kristensen (S) er inviteret i sin egenskab af Folketingets formand.

Blandt andre prominente navne er journalist Lise Nørgaard, tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø, SF-formand Pia Olsen Dyhr og erhvervsmanden Fritz Schur.

Til bisættelsen vil der være fire kranse fra kongehuset. Der er en krans fra dronning Margrethe. Der er også en krans fra kronprinseparret, prins Joachim og prinsesse Marie samt prinsesse Benedikte.

Dronningens krans vil efter bisættelsen blive båret ud af kirken før kisten og lagt i rustvognen.

Uffe Ellemann-Jensen bliver bisat på Ordrup Kirkegård. Han blev 80 år. Uffe Ellemann-Jensen efterlader sig sin hustru, Alice Vestergaard, sine fire børn samt ti børnebørn.

Blandt Uffe Ellemann-Jensens børn er Venstres nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, og folketingsmedlem Karen Ellemann (V).

/ritzau/