Vingegaards sejr fortæller historien om et lidet dansk folk med utrolige kræfter - en historie, der får danskerne til at samle sig

Dygtige danske ryttere, sommertraditioner og bekræftelse af nationalidentiteten får mange danskere til at følge med i Tour de France, selvom de ikke nødvendigvis interesserer sig for cykelsport

Jonas Vingegaard i gult og med cyklen hævet over hovedet ved siden af sin partner Trine og datteren Frida. Han kan nu fejre at have vundet Tour de France.
Jonas Vingegaard i gult og med cyklen hævet over hovedet ved siden af sin partner Trine og datteren Frida. Han kan nu fejre at have vundet Tour de France. Foto: Thomas Samson/AFP/Ritzau Scanpix.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med Tour de France i 2022. 

Det begyndte foran omkring en halv million danskere i Københavns gader, og menneskemylderet fortsatte langs Sjælland, Fyn og Jyllands landeveje. Søndag aften slutter det hele i Paris med en dansk samlet vinder, når Jonas Vingegaard iført gul trøje kan stille sig øverst på sejrsskamlen og lade sig kåre som årets vinder af Tour de France.

Danmark har i det hele taget fyldt overordentligt meget i årets udgave af verdens største cykelløb. Udover starten i Københavns regnvåde gader for tre uger siden og Jonas Vingegaard som både samlet vinder og vinder af bjergkonkurrencen er det også blevet til fire danske etapesejre. Det blev desværre ikke til en femte, da rytterne søndag aften afsluttede løbet på Champs-Élysées i Paris.

Det franske cykelløb har det med at samle danskerne om sommeren. Men i sjælden grad som i år. Fra de hundredetusindsvis, som havde taget opstilling langs ruten på etaperne i Danmark til dronning Margrethe, der med sine søstre, prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie, fulgte med i den afgørende enkeltstart lørdag fra tv-stuen på Gråsten Slot. Ifølge TV 2 skal man helt tilbage til 1997 for at finde højere seertal end i år. Over en million danskere fulgte med på skærmen, da feltet den 3. juli kørte ind i Sønderborg.

Det har da afgjort også været et ekstraordinært Tour de France set med danske briller, lyder det fra Anders Lund, der er landstræner for de danske ryttere, og som har fulgt løbet til dørs på de franske landeveje.

”Det begyndte i Danmark på den flotteste måde, og så er det et pudsigt sammentræf, at de danske ryttere har været så dominerende,” siger han.

Tour de France er ikke kun cykelsport

Anders Lund mener dog ikke, at befolkningens store interesse for Tour de France udelukkende handler om, at de danske ryttere klarer sig så godt. Der er også andre ting på spil, når danskerne har taget touren til sig i en helt særlig grad, også i sammenligning med andre lande. Ifølge landstræneren er der blevet skabt mange sommertraditioner til lyden af Tour de France-helikopterens snurren.

”Mange danskere forbinder touren med sommerhus, jordbær og hygge. Og så har vi gennem tiden haft nogle dygtige formidlere, som har været i stand til at få løbet til at række udover det rent sportslige. Der er foldet nogle dramaer ud, og der er blevet fortalt om chateauer, oste og vine. Man behøver ikke være cykelsportsinteresseret for at omfavne touren, og det er sjældent, man ser noget, der kan samle så mange danskere og skabe så megen fest og glæde,” siger han.

Jonas Vingegaard krydser målstregen med sine holdkammerater.
Jonas Vingegaard krydser målstregen med sine holdkammerater. Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix

En af de dygtige formidlere er uomtvisteligt den mangeårige cykelkommentator Jørgen Leth, der også har skrevet bøger og lavet film om Tour de France. Han beskriver årets løb som exceptionelt godt og spændende. Og det glæder ham, at så mange danskere har fulgt med.

”Det gør et kæmpe indtryk. De seneste dage har folk henvendt sig til mig på gaden og lykønsket mig med Vingegaards sejr, selvom det jo altså ikke er mig, man skal sige tillykke til. Men det gør mig glad og stolt, hvis jeg gennem årene har været med til at give danskerne en interesse for cykelsport,” siger han.

Set fra en idrætshistorikers synspunkt blev der allerede skrevet dansk idrætshistorie ved, at verdens største cykelløb blev indledt i Danmark den 1. juli i København. Det mener Hans Bonde, som er professor ved institut for idræt og ernæring på Københavns Universitet.

”Man kunne ikke helt vide, hvordan danskerne ville tage imod det, fordi det var begyndelsen af løbet, hvor færre normalt følger med. Det viste sig dog at blive en folkefest af enorme dimensioner, som kun kan sammenlignes med de største triumfer i fodbold og håndbold. For mig viser det, at også cykelsport er blevet en folkesport,” siger han.

Utallige danskere var søndag mødt op på Champs-Élysées for at byde  vinderen Jonas Vingegaard og Tour-karavanen velkommen i Paris på den sidste etape af verdens største cykelløb.
Utallige danskere var søndag mødt op på Champs-Élysées for at byde vinderen Jonas Vingegaard og Tour-karavanen velkommen i Paris på den sidste etape af verdens største cykelløb. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Længslen efter den etiske vinder

Den enorme interesse handler ifølge Hans Bonde desuden om, at man som befolkning forsøger at få bekræftet de nationale fortællinger, som alle lande har om sig selv. Det skete blandt andet, da en tårevædet Jonas Vingegaard under præsentationen af rytterne i Tivoli tog mikrofonen.

”Han stillede sig ikke op og slog sig på brystet. Han tog scenen ved at være nærmest forlegen over sin rolle som en stor rytter. Efterfølgende er han så vokset, og det passer med fortællingen om den grimme ælling. Den går på, at danskerne er et lidet folk, men der ligger nogle helt utrolige kræfter og slumrer dernede. Jonas Vingegaard er den ydmyge outsider ud af en almindelig familie fra Hillerslev, som alligevel løber med prinsessen og kongeriget og vinder Tour de France,” siger han.

Hans Bonde påpeger også, at danskerne har længtes efter en ren, udopet vinder af Tour de France, siden Bjarne Riis indrømmede at have brugt doping i blandt andet 1996, hvor han vandt løbet. Der har altså udviklet sig en etisk fortælling også.

”Vi vil gerne have idrætshelte, som ikke kun brillerer på banen eller landevejen, men også gør det som menneske. Jonas Vingegaard udviser generøsitet. Allertydeligst illustreret, da konkurrenten Tadej Pogačar styrtede på en af de sidste etaper. Vingegaard ventede på ham og fik et håndtryk som tak af sloveneren, inden de kørte op ad det afgørende bjerg,” siger Hans Bonde.

Jonas Vingegaards Tour de France-sejr fejres i Danmark på onsdag, når han kører i åben bil gennem København og efterfølgende hyldes på Rådshudspladsen og i Tivoli.