USA sætter tunge skyts ind mod abekopper med national kriseerklæring

USA kan tilføre flere penge og værktøjer til kampen mod abekopper, efter at landet har erklæret udbruddet for en national sundhedskrise.

De første vacciner mod abekopper fra danske Bavarian Nordic blev givet sidst i juni i USA. (Arkivfoto).
De første vacciner mod abekopper fra danske Bavarian Nordic blev givet sidst i juni i USA. (Arkivfoto). Foto: Gavino Garay/Reuters.

6600 personer er blevet smittet med abekopper i USA. Det er cirka lige så mange, som blev testet positiv for coronavirus i de tidlige vinterdage i 2021 i Danmark.

Alligevel har antallet fået USA's regering til at trække de tunge skyts frem. Torsdag oplyste Joe Bidens sundhedsminister, Xavier Becerra, at abekopper var blevet erklæret for en national sundhedskrise.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er klar til at tage vores svar på denne sygdom til det næste niveau, og vi opfordrer alle amerikanere til at tage abekopper alvorligt, sagde sundhedsministeren på et pressemøde.

Ud over at signalere en ny alvorsvurdering af virusset, ventes erklæringen at låse op for en række nye midler i kampen mod virusset.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP gør erklæringen det muligt at skyde flere penge i bekæmpelsen af abekopper, ligesom at der kan dedikeres mere personale og nemmere indsamles data om virussets spredning.

Ulig coronapandemien fandtes der ved udbruddet allerede en vaccine, som fungerede mod abekopper, som først blev opdaget i 1970'erne i Afrika.

Den amerikanske regering har indtil videre distribueret flere end 600.000 vaccinedoser mod abekopper. Langt størstedelen af dem kommer fra danske Bavarian Nordic, men USA har ikke offentliggjort, hvor mange der egentlig er blevet vaccineret mod virusset.

De 600.000 vacciner er dog stadig et godt stykke fra de 1,6 millioner mennesker, som i USA vurderes at være i højrisikogruppen for abekopper.

Spredningen af abekopper uden for Afrika begyndte i Europa, inden den kom til USA, der nu har det højeste antal tilfælde i verden.

Behandling af virusset har i store træk været overladt til klinikker for seksuelt overførte sygdomme - en del af den amerikanske sundhedssektor, som historisk set har været underfinansieret.

I modsætning til abekopper i Afrika spredes virusset i USA nemlig mest mellem mænd, som har sex med andre mænd. Faktisk har omtrent 99 procent af alle tilfældene i USA været ved netop mænd, som dyrker homosex.

Det har fået præsident Joe Bidens primære sundhedsrådgiver, Anthony Fauci, til at advare mod at stigmatisere homoseksuelle og i stedet rådføre sig med toneangivende personer fra LGBT+-miljøet for at sprede information om beskyttelse mod virusset.

- Delagtiggørelse af miljøet har altid vist sig at være en frugtbar bestræbelse, sagde Fauci torsdag til Reuters.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, erklærede i slutningen af juli abekopper for en global sundhedskrise. Det er organisationens højeste alarmberedskabsniveau.

/ritzau/