Minister vil holde fast i skoleforlig men ikke i indhold

SF mener, at skoleforliget blokerer for at give mere frihed til folkeskolerne, og derfor opsiger partiet det.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke umiddelbart klar til at give alle landets folkeskoler den samme frihed som i Esbjerg og Holbæk Kommune.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke umiddelbart klar til at give alle landets folkeskoler den samme frihed som i Esbjerg og Holbæk Kommune. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Regeringens støtteparti SF vil opsige det omstridte folkeskoleforlig, men børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) slår fast, at regeringen vil holde fast i det.

Ikke i indholdet, men i at aftaler på folkeskoleområdet lige nu laves i et bredt samarbejde hen over den politiske midte.

- Det er ikke indholdet, der skal holdes fast i, for børnene bliver ikke bedre til at læse og regne, og de trives ikke bedre med den skole, man lavede med den skolereform, siger hun.

- Men jeg vil selvfølgelig insistere på, at aftaler om folkeskolen bliver lavet i brede forlig. Jeg vil insistere på, at der ikke bliver ført blokpolitik på skoleområdet, siger ministeren.

SF opsiger forliget i håb om, at der efter et valg vil være flertal for at ændre det. Forlig kan kun opsiges med virkning fra efter et valg.

Partiet ønsker at give alle landets folkeskoler den frihed, som de har fået i Holbæk Kommune og Esbjerg Kommune i forbindelse med frihedsforsøgene.

De to kommuner har mulighed for at indrette folkeskolen præcis, som de vil, så længe de lever op til folkeskolens formålsparagraffer, og skolegangen afsluttes med 9.-klasses afgangseksamen.

Men SF mener, at regeringen blokerer for at give alle skolerne den frihed.

Til den kritik siger Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Vi sidder midt i et forhandlingsforløb, hvor regeringen har spillet ud med at give langt mere frihed til skolerne og at tage en armlægning med nogle af de styreredskaber, som skolerne er blevet pladret til med de seneste år, siger hun.

Regeringen er dog ikke umiddelbart klar til at give alle landets folkeskoler den samme frihed som i Holbæk og Esbjerg.

Regeringen har foreslået, at hver tredje af landets kommuner skal omfattes af frihedsforsøget.

Der bør nemlig være mulighed for at gribe ind over for de skoler, hvor det ikke fungerer.

- Jeg er vældig optaget af at give frihed til de 90 procent af skolerne, som bare kører derudaf, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Men de ti procent af skolerne, som vi ved, halter bagefter både på trivsel og faglighed, der skal vi selvfølgelig kunne gribe ind.

/ritzau/